19.2 C
Pitești
vineri, iul. 26, 2024

Astăzi unde mergem? La castrul roman Jidova

Puțină istorie – pentru că orice începe de la aceasta.

CÁSTRU ~e n. (la romani) Lagăr militar fortificat, construit de-a lungul căilor de comunicație sau în punctele strategice importante. /<lat. castra, ~orum
                                                                                                                                                    sursa: NODEX (2002)

CÁSTRU, castre, s. n. (La romani) Lagăr întărit, tabără de pămînt sau de piatră, servind de cantonament stabil sau vremelnic trupelor.
                                                                                                                                                  sursa: DLRLC (1955-1957)

     Menținerea stăpânirii romane în Dacia a impus organizarea unui sistem eficient de apărare împotriva atacurilor din afară. În zonele de frontieră sau puncte strategice ale provinciei, cele mai impunătoare și extinse sunt valurile de pământ. Când în spatele valului se adaugă un șir de castre, sistemul defensiv se transformă în graniță bine fortificată, denumită limes. La răsărit de Olt, s-a construit Limes Transalutanus, având o lungime de cca 235 km. 

De forma dreptunghiulara (L=132 m, l=99 m) este cel mai mare castru si singurul construit din piatra este înconjurat cu zid de apărare prevazut cu creneluri din cărămidă, cu turnuri dreptunghiulare la porți și pe laturi și semicirculare la colțuri. Este situat pe actualul drum național Pitești-Câmpulung-Brașov.
Atenție are program de vizitare: marți-duminica, intre orele 09.00-17.00.

Drumul spre Jidova și observații de la fața locului

Drumul este asfaltat, iar de jur împrejur se întind păduri, câmpii verzi, dealuri, case. Am întâlnit foarte multe căruțe, iar când ne-am apropiat de Jidova, am scăpat cotitura și am mers înainte pentru că nu am văzut vreun indicator pe drum, măcar cu cel puțin 100 m până la destinație. La intrare există un indicator pe o parte și un panou pe cealaltă parte, care informează despre existența acestui punct turistic. De asemenea, ne-a atras atenția drumul foarte îngust cu marcaj care duce spre poarta principală de intrare. Acolo încap cel mult… două biciclete. Dacă se întâlnesc două mașini, una trebuie sa se întoarcă pentru a-i permite trecerea celeilalte. Autocarele parchează afară, pe carosabil

Castrul Jidova are o parcare foarte mică, neamenajată, dar destul de rustică. Se încadrează în peisaj, desigur, dar accentul trebuie pus pe confortul turiștilor.

Paza de la intrare ne-a permis cu încredere, să pășim pe teritoriul castrului.

Ne-au întâmpinat două panouri cu istoria castrului. Am rămas plăcut surprinși că am văzut și un grup de copii, care împreună cu câteva profesoare, se aflau în excursie la Jidova.

Pe teritoriu castrului există și un muzeu cu lucruri și obiecte care au fost găsite în urma săpăturilor  istoricilor.

Castrul Jidova este în grija unei familii (familia Darie), care locuiește chiar lângă obiectivul istoric. Ghid este soțul, iar soția îl ajută cu menținerea curățeniei. De asemenea, ei mențin spațiul mereu îngrijit și curat, se ocupă de iarbă, flori și copaci. Ce este cel mai interesant, că fiul domnului Darie Vasile și doamnei Darie Ioana, este student la Facultatea de Istorie din cadrul Universității Pitești. Aceasta însemnă un nou tânăr specialist pentru castrul Jidova.

Dorina FLUIERAR

Articole asemănătoare

Mâine, concert de excepție la ,,Lumina”

Argesul COOLtural

Personalitățile Dulcan și Vișan au vorbit despre Eminescu, la Pitești

Argesul COOLtural

Teatrul zilelor noastre: Franzeluță

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!