17 C
Pitești
vineri, iun. 14, 2024

Personalitățile Dulcan și Vișan au vorbit despre Eminescu, la Pitești

        Vineri este, de obicei, o zi încărcată când toată lumea se grăbește să ajungă acasă, dar astăzi parcă se cerea o concluzie în săptămâna lui Eminescu și a Culturii Naționale. Sala Bibliotecii a fost arhiplină, ușile larg deschise și se aflau oameni chiar pe hol, ca să asculte despre Eminescu.
Dorul de poet, necesitatea unei punctări a acestei săptămâni, dorința de a asculta gândurile lui Dumitru Constantin Dulcan sau recitalul lui Dorel Vișan, dar sala era arhiplină, o adevărată plăcere când vezi că oamenii sunt dornici de înțelepciune. Trist că pe tineri puteai să-i numeri pe degetele de la o singură mână, dar aceasta este cu totul altă temă.
La conferință s-a vorbit despre faptul că, nu întâmplător, Veronica Micle a murit la 50 de zile de la moartea lui Eminescu, despre faptul că au fost suflete gemene, că Veronica nu era o anexă a lui Eminescu, dar chiar avea subtilitatea, talentul de a scrie o poezie. Domnul Dulcan a menționat faptul că mama poetului era melancolică și aceasta s-a transmis și la copii. Exista o boală la nivel mintal din cauza căreia au avut de suferit mai mulți în familia poetului. La conferință s-a auzit afirmația ”Eminescu, de fapt, este sufletul nostru și nu ne-ar ajunge o viață să aflăm istoria lui adevărată”, și este adevărat. Suntem setoși de poezii profunde, chiar dacă avem mulți autori contemporani, pe Eminescu nimeni nu îl poate întrece.

                                                           Dorina FLUIERAR

Articole asemănătoare

Expoziție temporară ,,Restaurarea dincolo de ușile închise”, la Muzeu

Argesul COOLtural

Cartea zilelor noastre: Manolescu, despre sine

Argesul COOLtural

Fântâna muzicală – program de vară

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!