9.3 C
Pitești
luni, mart. 27, 2023

Un argeșean, în cărți pentru funcția de Rector al Universității București

     Laurenţiu Vlad, că despre domnia sa este vorba, actual prorector al Universităţii Bucureşti, a câştigat primul tur al alegerilor pentru postul de rector al instituţiei.  El a obţinut 488 de voturi, fiind urmat de Marian Preda (preşedintele Senatului UB, cu 477 de voturi) şi Florin Achim (42 de voturi). 20 de voturi au fost anulate.

În prezent, în funcția de rector al Universității din București este Mircea Dumitru, aflat la finalul celui de-al doilea mandat. Dumitru a decis să candideze pentru șefia Senatului Universității din București, însă a pierdut cursa în fața lui Claudiu Paul Buglea.

Rezultatele votului din turul I pentru funcția de Rector sunt următoarele:

  • Laurențiu Vlad: 488 voturi (47,51 % din numărul de voturi exprimate)
  • Marian Preda: 477 voturi (46,44 % din numărul de voturi exprimate)
  • Florin Achim: 42 voturi (4,08 % din numărul de voturi exprimate)
  • Voturi nule – 20 voturi (1,94 % din numărul de voturi exprimate)
  • Total voturi exprimate: 1027

       Alegerile pentru funcţia de rector se desfăşoară în două tururi – a doua rundă de scrutin va avea loc pe 11 decembrie, când personalul didactic al Universităţii şi reprezentanţii studenţilor din Senat şi din consiliile facultăţilor vor alege între Laurenţiu Vlad şi Marian Preda.

       Laurenţiu Vlad, născut la 19 iunie 1967, în localitatea Ștefănești, județul Argeș a absolvit Liceul Nicole Bălcescu (actualul Colegiu Ion C. Brătianu) din Pitești, în anul 1986.  Este doctor în istorie, iar din 2016 este prorector al Universităţii din Bucureşti, după ce în perioada 2010-2016 a deţinut funcţia de decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul universităţii.

       În anii 1991-2016 a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, unde a deţinut şi funcţia de membru în Consiliul Ştiinţific (2010-2011), precum şi la Institutul Diplomatic Român (2006-2011). Din 2012 este membru al Colegiului editorial al Editurii Universităţii din Bucureşti şi coordonator al colecţiei „Mentalităţi, Antropologie istorică, Istorie Culturală” a Editurii Institutul European din Iaşi. De asemenea, este membru în comitetele editoriale / redacţionale ale revistelor Analele Universităţii din Bucureşti – Seria Ştiinţe Politice, Arhivele Olteniei, Caiete de Antropologie Istorică, Studia Universitatis Babeş-Bolyai. Historia, Xenopoliana.

      A publicat, în domeniul de specializare, pe diverse teme de istorie românească şi europeană a secolelor XIX şi XX, peste 20 cărţi de unic autor (cu ediţii revăzute şi adăugite) sau în colaborare, volume editate / coordonate (cu reeditări) ori antologii (editor unic / co-editor) la edituri naţionale şi internaţionale de prestigiu; mai bine de 60 de articole / studii în volume colective sau în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate (Bulgaria, Franţa, Germania, Statele Unite ale Americii)”, arată profilul său de pe site-ul Universităţii din Bucureşti.

Articole asemănătoare

Eveniment cultural: Aurora, la Pitești

Argesul COOLtural

Exemplu de bune practici: Mănăstirea Negru-Vodă

Argesul COOLtural

Maestrul Horia Andreescu dirijează, în premieră, orchestra Filarmonicii Pitești

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!