Se întâmplă de multe ori- atunci când vorbim despre o localitate din județul nostru- să ne vină în minte întâi știrile negative și să trecem sub semnul ignoranței lucrurile demne de mândrit, care se întâmplă încă în localitățile argeșene. Una dintre aceste localități este Berevoiești, când a fost vorba de scandal, mass media a abundat în știri. De această dată, însă, obiectivul este să popularizăm cultura din Berevoiești, care are în centrul său un personaj istoric decorat- în 1934- cu ordinul Steaua Etiopiei.
Mihai Tican Rumano s-a născut în iulie 1893 în Berevoiești, la 13 ani părăsește locurile natale cu un vas italian, fiind angajat ca ajutor de bucătar. De-a lungul vieții a fost vânzător, hamal, șofer și publicist, opera sa însumând peste 40 de romane. A călătorit în zone ale planetei puțin cunoscute la acea vreme și era cunoscut drept explorator. Era un bun cunoscător al limbilor spaniolă, franceză, portugheză și greacă și s-a legat sufletește de Africa. Zonă căreia i-a dedicat multe dintre scrierile sale: Viața albului în țara negrului, Dansul canibalilor, Sub soarele Africii Răsăritene, fapt pentru care a fost decorat de către împăratul Etiopiei. Publicistul revine în țară în 1947, iar viața i se termină la Câmpulung, în 1967 din cauza insuficienței respiratorii.
Față de locul său de baștină, Mihai Tican Rumano s-a arătat larg la inimă prin numeroasele donații: în 1959 a donat 170 de tablouri și 27 de sculpturi Muzeului Orășenesc Câmpulung- această donație avea să reprezinte centrul secției de artă. În 1964 a fost inaugurat muzeul din Berevoiești, a cărei galerie de artă era a doua parte din colecția scriitorului. La scurtă vreme după moartea sa, în 1971, a fost înființată Societatea Culturală care-i poartă numele. Iar în 1982 a fost deschisă casa memorială a lui Mihai Tican Rumano, monument ce a adunat -de-a lungul vremii- numeroși turiști străini, iubitori ai operelor sale. Faptul că această casă memorială a rezistat vicisitudinilor vremii este dovada că Berevoiești e un sat cultural, ci nu trăitor în paraistorie. Și, dacă până acum, nu ați vizitat muzeul din Berevoiești și casa memorială Mihai Tican Rumano, gândiți-vă s-o faceți!
Casa memorială Mihai Tican Rumano
Ana-Maria PUIU