15.9 C
Pitești
joi, oct. 24, 2024

Timp de două zile, istoria prinde iar viață în castrul de la Jidova, lângă Câmpulung Muscel!

     Asociația Historia Renascita, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș și Muzeul Județean Argeș, organizează în perioada 8 – 10 octombrie 2021 festivalul de reconstituire istorică antică „TRANSALVTAVNVS FEST. La porțile Imperiului”. Evenimentul se va desfășura în incinta castrului roman Jidova, un loc încărcat de istorie, cel mai important punct de apărare de pe frontiera romană transalutană.

      Reconstituirea istorică sau „reenactmentul” reprezintă un mod excelent de abordare a istoriei. Când vorbim de reenactment vorbim de reconstituirea unor aspecte cu caracter civil, militar sau religios din diferite perioade istorice în conformitate cu vestigiile arheologice, sursele istorice și cercetările științifice. Așadar, este vorba de istorie aplicată, de lecții de istorie vie oferite publicului larg prin intermediul unor evenimente cultural-istorice. În cadrul acestora, reenactorii interacționează direct cu publicul, oferind informații istorice, reconstituind diverse ateliere civile (fierărie, pielărie, ceramică, țesătorie, etc.) sau punând în practică diferite demonstrații cu caracter militar.

        Castrul roman de la Jidova are nevoie de promovare și prin reconstituire istorică de calitate, ceea ce presupune prezentarea unor aspecte revelatorii de viață civilă și militară din perioada Daciei romane.

         Historia Renascita este o asociație culturală înființată în anul 2016, având ca principal obiectiv promovarea patrimoniului istoric și cultural, precum și a istoriei spațiului în care trăim prin activități de reconstituire istorică. Din 2016 până în prezent a participat la peste 70 de evenimente, dintre care 10 internaționale, și numără peste 80 de membri activi.

          Asociația Historia Renascita a abordat până în acest moment trei paliere istorice plasate diferit pe axa cronologică. Este vorba de antichitatea autohtonă (civilizația Daciei preromane și romane), finalul evului mediu timpuriu (civilizația vikingă pe secolele VIII – XI) și perioada relativ recentă a contemporaneității marcate de marile conflagrații mondiale (armata română în timpul Marelui Război).

 

Articole asemănătoare

Cine a fost Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul României?

Argesul COOLtural

Pitești Street Food Festival se apropie

Argesul COOLtural

Denis Grigorescu – unul dintre cei mai valoroși jurnaliști ai Argeșului: ”Lucrez mult la imposibil și nu uit să trăiesc, să iubesc”

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!