9.1 C
Pitești
joi, sept. 23, 2021

La ce-mi trebuie examenele?

“De ce merg la școală ?” și la “ce îmi ajută examenele?” erau unele dintre întrebările care mă obsedau în adolescență. Pentru că se apropia “examenul maturității” nu îndrăzneam să mă gândesc prea mult la răspunsul acestor întrebări. Mă resemnam cu cel pe care mi-l dădeau adulții din jurul meu: “ca să faci ceva în viața asta!”.

 Numai privind la ce promovează media, am constatat că  nu e deloc așa. Și atunci, cum răspundem la aceste dileme? Răspunsul primei întrebări este o discuție social istorică ivită încă de la apariția modernității, am să rezum așa: pentru a putea forma un stat românesc modern independent, naționaliștii secolului XIX știau că era nevoie de înființarea unei școli în care românii să fie instruiți în așa fel încât să înțeleagă naționalismul și  importanța formării unui stat numit România. Am putea spune că mergem la școală ca, prin lucrurile deprinse acolo, să stimulăm gândirea și să fim mai  greu de manipulat.

Și acum, la ce sunt bune examenele? Cele mai importante examene din cei 12 ani de școală sunt evaluarea națională și bacul, amândouă vin cu presiuni emoționale personale, familiale și sociale fantastice. Probele de la evaluarea națională se reiau -oarecum- peste 4 ani la bac: matematica- până în clasa a 8 a învățam matematica elementară, cea pe care o folosim curent de-a lungul vieții, cea de la bac este, în adevăr, ceva mai aplicată pe specializarea pe care o urmează elevii- și limba româna, cred că este de la sine înțeles că e firesc și de bun simț să cunoaștem limba maternă, în gramatica și literatura ei. De ce? Ca să nu ne facem de râs pe noi înșine, așa cum bine vedem la foarte multe persoane publice. După cum ziceam mai devreme, în liceu ne îndreptăm spre specializări: istorie – tot ce avem astăzi este dobândit prin existența celor dinaintea noastră, caractere istorice; geografia, logica, psihologia, chimia, biologia și altele își au aplicarea în viață, fiecare dintre ele ne aduce un avantaj, iar când alegem una pentru bac, înseamnă că ne simțim apropiați de acest domeniu de studiu.

Dragi elevi, știu că vi se spune că examenul pe care îl aveți anul acesta nu este cel mai greu, așa e, dar este greutatea momentului vostru. Este firesc să simțiți teamă, nesiguranță, îndoială, furie -poate, dar e important să știți că prin aceste examene se dorește să se arate știința, ci nu nepriceperea voastră. E important să știți că nota de la examen nu însumează inteligența voastră. E important să știți că părinții voștri, deși s-ar putea arăta dezamăgiți de notele voastre, n-o să înceteze să vă iubească. Și este la fel de important să știți că reprezentați viitorii piloni ai societății, care are nevoie la fel de mare de patiseri, dulgheri, cizmari cum are nevoie de medici, cercetători, diplomați etc.

Cu încredere, o persoana care a trecut de “monștrii” adolescenței!

Ana-Maria Puiu

Imagine:

https://howto-solution.com/competitive-exams-preparation-tips/

Articole asemănătoare

START: Mult așteptatul Târg de Carte în Pitești

Argesul COOLtural

Eveniment cultural: Teatru, la Mioveni

Argesul COOLtural

Eveniment cultural: O minunăție

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!