18.2 C
Pitești
joi, mart. 23, 2023

Cartea zilelor noastre: Alternativă nedorită. Un text mai vechi actualizat

       Niște sateliți vigilenți filmând câteva culturi cerealiere compromise de birocrația sovietică ineficientă dau de gândit la Washington și Londra. În timp ce-o iminentă lovitură de palat pare-a izbucni la Moscova. Spre a-l îndepărta de la conducere pe liderul partidului și a bloca negocierile de reducere a armamentului nuclear. De fapt, o luptă acerbă între adepții lucizi ai destinderii și nostalgicii mârșavi ai expansionismului comunist. Interferând, întâmplător, cu un plan îndrăzneț al câtorva ucraineni de pretutindeni, cu resentimente adânci față de cotropitoru` rus. Ce culminează cu asasinarea șefului suprem al KGB-ului și-un act terorist de răsunet și de impact. Cu intenția mărturisită a poluării catastrofice a bătrânului continent în caz de eșec…

        Inevitabil, toate acestea dau serios de furcă multor cancelarii. Iscând momente de mare tensiune. Pentru că soarta lumii e-n mâinile lor. Obligându-i la alternative nedorite. Noroc că-n astă tevatură internațională e vârât de destin un agent britanic. Cu nume biblic. Prins în mrejele înșelătoare ale unei ”privighetori” moscovite. Prin intermediul căreia ”vulpoiul” bătrân din Kremlin dă de știre subtil Vestului că, fără grâu american, va fi război în Europa. Țel de neclintit al celor care-i vor augustu` scaun. Mânați de aceleași obiceiuri complotiste și porniri tiranice de tip stalinist. Imuni laideea pașnicei conviețuiri.. Amorali și periculoși. Anihilați însă, până la urmă, de rațiunea și abilitatea celor pentru care viața și libertatea sunt mai presus de orice. Într-un elocvent exemplu de solidaritate umană fără frontiere. Da` și politică. Deoarece povestea povestea acestor întâmplări imaginate cu atâta măiestrie a condeiului are și un asemenea mesaj. Există valori fundamentale în fața cărora deosebirile de vederi se estompează. Alternativele nu mai sunt decât modalități de procedură menite să ducă la același rezultat. Cel mai bun cu putință. Astfel că alegerea lor ține doar de eficiența scontată…

      Este, cu siguranță, ideea principală pe care Frederick Forsyth își întemeiază narațiunea* cuceritoare. Scrisă cu minuțiozitatea unui cronicar. Cu certitudinea unui martor ocular. Doldora de suspans. Plauzibilă întru totu`, chiar dacă nu e decât o ficțiune. Creată și ea spre a dovedi, o dată în plus, cum se face istoria. Nu totdeauna conformă manualele oficiale. În paginile cărora ”marele frate” de la Răsărit avea parte, într-o vreme nefericită, numai de slavă.  

      Nemeritată aceasta, odioasă neîndoios, precum se vede pe față de un an încoa`. De la invazia noului țar criminal cu înșiși compatrioții săi. Vădit genocid al prezentului.  De neoprit deocamdată, categoric de neiertat. Pentru britanicu` vestit autor, cine știe?, poate un alt roman de nivel, cu impact planetar actual pe măsură. Spor la treabă, mister Forsyth, dacă este cazul! Abia aștept să-l citesc…

                                                                                              Adrian SIMEANU

 * Frederick Forsyth, Alternativa diavolului,Ed. RAO, 2000

Articole asemănătoare

Cartea zilelor noastre: O tinerețe distrusă

Argesul COOLtural

Cartea zilelor noastre: O dramă

Argesul COOLtural

Destăinuiri cristoforene

error: Continutul este protejat!!!