13.7 C
Pitești
miercuri, feb. 28, 2024

Eveniment cultural: Regina Maria, în vorbe și cânt

      Altfel spus, omagiată binevenit la Filarmonica Pitești. Și, cred eu, nu întâmplător, în contextu` războinic răsăritean al momentului. Asociația ”Diplomație și Identitate Europeană” stă la baza proiectului demn de semnalat, apreciat, consemnat cuvenit. Pentru că notațiile inegalabilei suverane din veacu` anterior au nu doar importanță istorică incontestabilă. Ci și un substrat premonitoriu, pe care-l confirmă timpu`, din nefericire. Țara asta a avut și ea un trecut, cenzurat parșiv de comuniști, da` ieșit la lumină încet, încet, folositor…

       Ei bine, actrița Roxana Lupu, născută Gârleanu (rudă, oare, cu scriitoru` de odinioară?), a dezvăluit chibzuit din gândurile soției monarhului Ferdinand I al României. Așternute pe foi de jurnale cu sinceritate, obiectivitate și stil, într-o epocă nu tocmai ușoară pentru-a noastră țară. De altfel, Roxana a interpretat și rolu` celei omagiate, într-un film realmente de interes. Și de succes neîndoios. Interpreta s-a dovedit deplin convingătoare cinematografic. Iară la Pitești și nu doar, o cetitoare cum nu se poate mai potrivită pe subiect. I se cuvin, de aceea, strașnice mulțumiri pentru efort.

         Mai cu seamă că, pe scenă fu însoțită de câțiva muzicieni ai momentului. Baritonul actor Nicholas Lupu (soțul), violonistu` constănțean Daniel Mihai. La pian, acompaniatori, Anta Gavriloae Barbu și Alex Penescu. Care, laolaltă, dădură glas unor cântări adecvate. Semnate celebru: Chopin, Schubert, Enescu, Porumbescu, Constantinescu, ca să-i amintesc numai pe câțiva. N-a lipsit, firesc, Imnul Regal.

      Aș mai spune înainte de final că Nicholas se arătă un vocalist sigur pe el. Fără șovăire și cu echilibru deplin. Clar experimentat. Daniel, la rându-i, o certă surpriză. Aprig mânuitor de arcuș, virtuoz, subtil. Un recital, concert cu orchestranții instituției gazdă n-ar strica. Însă nu cu orice dirijor…

      Apreciez asemenea acțiuni culturale, utile vădit. Cu regretu` că nu sunt mai dese. Avem datoria să cunoaștem ce-a fost și să păstrăm cu grijă. Ca ieri să nu pice-n uitarea periculoasă a unui azi nefast și distrugător. Greșesc în idee?

Articole asemănătoare

Muzica zilelor noastre: Domnu` Doctor Sbârcea. Omagiu postum

Argesul COOLtural

Muzica zilelor noastre: ”Vioara lui Enescu”…

Argesul COOLtural

Cartea zilelor noastre: Mihăiță

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!