17 C
Pitești
vineri, iun. 14, 2024

Succint omagiu

 Personalitate americană de prim rang, George Gershwin afirma că, dincolo de rumoarea citadină, aude muzica din inima metropolei și simte o emoție artistică atunci când privește un zgârie nori din New York. A explorat diversitatea etnică și culturală a societății în care a trăit, dovedind talent în a combina diversele influențe cu care a luat contact. În opinia mea, este trunchiul din care s-au desprins, peste ocean, atât jazzul (Ellington, Peterson, Jarreau), cât și simfonicul (Bernstein, Persichetti).

 Se spune că George avea un anume magnetism muzical: cum vedea un pian, se așeza la claviatură și crea spontan, în aplauzele publicului. În spatele acestei străluciri fiind mii de ore de studiu în compoziție și-n execuție. Ca și în cazul altora, inspirația sa s-a manifestat tumultuos, cucerind mapamondul. Intrând repede în admirația colectivă, iar muzica sa păstrându-și neștirbită prospețimea.

 Cum m-am apropiat eu, tânăr masterand în domeniu, de el? Simplu: ascultându-l și uneori interpretându-i muzica. ”Rhapsody in Blue”, de exemplu, este o lucrare excepțională de jazz, prețuită peste tot, cântată pretutindeni. Sau ”Porgy și Bess”, prima operă în care apar pe scenă oameni de culoare. Celebra arie ”Summertime” dovedindu-se indiscutabil o capodoperă. Cu numeroase variante în timp și spațiu. Al Jarreau, cel mai sus menționat, având două. Se mai adaugă potrivit ”Un american la Paris”, într-un amestec fascinant, indestructibil, cu duble rădăcini împletite creativ.

 Întorcându-mă însă, necesar, la Jarreau, trebuie să precizez că prima variantă, în la  minor, a faimoasei arii e o variantă funk-pop, realizată cu vreo șaisprezece muzicieni alături (basistul Marcus Miller și saxofonistul Michael Brecker, printre ei). Care-au iscat poliritmii și improvizații vocal-instrumentale elaborate. Cealaltă, în do minor, e o variantă clar jazzistică. Cu un un suport instrumental robust pentru dialogul improvizatoric dintre Alita Moses și regretatul solist. Confirmând încă o dată deplin că George o dăinui benefic în mintea și sufletul tuturor fanilor săi de peste tot. Cei optzeci și cinci de ani de la deces stau deja mărturie.

                                                                                                  Andrei TASE

Articole asemănătoare

Muzica zilelor noastre: Theo, simfonistu`…

Argesul COOLtural

Teatrul zilelor noastre: Franzeluță

Argesul COOLtural

Cartea zilelor noastre: Mafia americană…

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!