…la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești. În astă primăvară capricioasă. Fără ca pandemia (mai potolită totuși) să fi luat sfârșit. Preponderent, teatru. Da` și ceva muzică, cu Fuego și Tudor Gheorghe. Cam aceiași impresari ”capitaliști”. Care-aduc ”marfă” nu că mor după cultură. Ci pentru bani, prețurile fiind în creștere mare. Un singur spectacol umplând sala de opt sute de locuri: ”Tache, Ianke și Cadîr”, de la ”Bulandra”. Adaptare a lu` Mălăele după nemuritoru` text scris acu` nouăzeci de ani. C-un succes nedezmințit de atâta vreme. Categoric nostalgic. Plin de-nțelepciune și umor. Cu parfum de epocă nealterat. Din păcate, cu o scenografie nu pe potrivă. Cel puțin aicea-n Pitești. Horațiu i-a avut ca parteneri principali pe Răzvan Vasilescu și Mihai Constantin…
Mă grăbesc a semnala, în context, încă două creații autohtone de gen: prima, ”Și cu pisica ce-ați făcut?”. Nuanța cacofonică aparținând autoarei, Lia Bugnar. Care și joacă, alături de Mandache, Marinescu, Manole, Buză, Damian. A doua, ”Totul se transformă”, autor, Alexandru Popa. Prezentată de mine pe larg, mai deunăzi. Aspecte de actualitate în ambele…
A revenit binevenit, nimerit și piesa piteșteanului de veac trecut, Alexandru Kirițescu: ”Gaițele”. Celebră și ea pentru cine n-o știe totuși. Falnică de-a pururi. Gelu Colceag, regizor. Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Virginia Rogin, Adriana Trandafir (ea însăși argeșeancă la origine), în prim-plan. Incontestabil, dive ale scenei românești din zilele noastre. Apoi, Tudor Chirilă, fiul comentatorului sportiv Ioan Chirilă și al Iarinei Demian. A fost un one man show alcătuit din texte critice americane. Prilejuind o evoluție actoricească pregnantă. Căci Tudor a dovedit înc-o dat` reale talente-n domeniu. Din păcate, n-am agreat excesul de rostiri triviale, sătul fiind de ce aud pe stradă constant. S-ar putea atenua oarecum și lucrurile s-ar prezenta mai convingător…
Mălăele, la rându-i, ne-a făcut repede o surpriză: revenind alături de fiul Bogdan într-un recital de bună poezie (Stănescu, Brumaru, Păunescu, Gyr). Asezonat cu umor îmbelșugat. Le-a stat alături, cu brio, Adrian Naidin, celist, vocalist c-o priză strașnică, meritată la public. Este musai de invitat la filarmonică, putând susține o cântare cu de toate…
Se mai anunță și altele, la aceeași (doar) gazdă. Binevenite, să zicem, atâta timp cât filarmonica și teatrul urbei intră-n vacanță luna viitoare (din motive de osteneală, nu?). Iar celelalte instituții culturale locale nedând nici ele semne de niscaiva acțiuni remarcabile ”pentru minte, inimă și literatură”, la vreme de caniculă…