…fură vârfurile afișului de noiembrie vecin, la filarmonica din Pitești. Primu`, violonist, secundu`, pianist (pentru necunoscători). Instrumentiști români de marcă, cu activitate solistică îndelungată, Remarcabilă, desigur. Au evoluat în tandem cu Constantin Adrian Grigore și Florin Totan, ca dirijori. Cântând, în principal, concerte de Haydn și Schumann. Aplauze lungi i-au răsplătit pe măsură. Iară melomanii urbei îi așteaptă să revină cât de curând. Mai ales cu recitaluri. Pe Gabriel, și cu orchestra-i de cameră, neapărat…
Antal Zalai e alt violonist ce a revenit pe scenă în orașul argeșean. Pentru a treia oară, parcă. Are patruzeci de ani și e născut în Budapesta. I-a tălmăcit atent, nuanțat, pe Pablo Martin de Sarasate și Piotr Ilici Tchaikovski. L-a însoțit la pupitru, cu energie și acuratețe, Gheorghe Iliuță. Care le-a oferit apoi melomanilor locali, în premieră, întâia simfonie românească. Foarte rar cântată, chiar de-i minunată. A fost compusă de George Stephănescu acum un veac juma`, da` sună actual cum n-aș fi crezut. Și zău că tare, tare mi-a plăcut. Din partea mea, prietene Iliuță, o bilă albă, pentru alegerea ta inspirată. Binemeritată, clar justificată!
A fost inclusă-n programu` lunii și o reîntâlnire cu trio-ul (așa zis) de jazz&pop (ortografia le aparține). Care, de fapt, fu în formulă de cinci, de la cap la coadă. Ionuț Tolea (la clarinet) și Mădălin Sandu, conzertmeister al orchestrei simfonice (ai cărei membri s-au tot împuținat numeric în pandemia asta fără de opreliște). N-a fost, din păcate, o seară de jazz adevărat. Aducând aminte fățiș de anume programe muzicale de altădată de la televizor. Sau de ce se auzea prin restaurante. Adică, de café-concert. Probabil c-ar fi fost mai bună o formulă de patru. Doar cu clarinetu`. Pentru că Tolea improvizează jazzistic convingător. Barani, Iordache și Pană (chiar dacă-n speță n-a ieșit în prim-plan) făcând și ei față genului, așa precum am arătat altădat`.
În fine, iară p-aci, soprana blondă Irina Baianț. Cu piese notorii de divertisment. A dirijat înflăcărat Daniel Jinga, manager interimar la Opera Națională din Capitală. Ori sud-coreeanu` Jeon Gae Jun, într-o duminică. La pult și acesta. Cu Sandu, pe post de solist. Hore, ceardașuri, uvertură, simfonie, program eclectic vădit…
Concluzia? Ca întotdeauna, treabă sinusoidală…
Adrian SIMEANU