4.3 C
Pitești
joi, feb. 22, 2024

Portret aniversar

 Lumea a serbat-o în vara acestui an, cuvenit, pe Martha Argerich. Strălucită pianistă argentiniano-elvețiană de neam catalan. Cu ascendențe materne evreiești provenite din Rusia. S-a născut acum opt decenii în Buenos Aires. Dovedindu-se repede un talent precoce și ieșind la scenă, pe la opt ani, cu partituri concertistice de Mozart și Beethoven. A studiat, în Europa, cu Friedrich Gulda, Arturo Benedetti Michelangeli, Stefan Askenaze, Maria Curcio, Nikita Magaloff, Abbey Simon. Ba chiar cu Madeleine Lipatti (văduva compatriotului nostru celebru).

 A câștigat concursuri de pian renumite, i-a fost recunoscut talentul și a cucerit lumea. Cântând în mari orașe, tot mai răsunător. Adesea, cu parteneri pe măsură, precum Daniel Barenboim, de exemplu. Ceea ce i-a consolidat cariera și sporit faima, aducându-i notorietatea de azi. Interpretările sale sunt expresia unor trăiri interioare ardente. A unei contopiri ideale între sensibilitate și temperament. Ce respiră autenticitate și frumusețe. Tehnica ei pe clape, parcă transcendentală, vădită bunăoară în concertul al treilea de Rachmaninov, o apropie de Vladimir Horowitz, întemeiat.

Buenos Aires, 17 de julio de 2015 – En el marco del ciclo „PianoPiano” que se lleva a cabo en el Centro Cultural Kirchner, se presentó Martha Argerich. Participó la ministra de Cultura de la Nación, Teresa Parodi junto a funcionarios y personalidades destacadas de la cultura. ..Foto: Augusto Starita / Ministerio de Cultura de la Naciòn.

 Trebuie spus că distinsa doamnă vorbește spaniolă, portugheză, italiană, franceză, engleză, germană. Militează continuu pentru principii și valori profesionale de necontestat. Gestul ei de a-l susține pe Ivo Pogorelić, de pildă, este elocvent pentru continua activitate de promovare a talentelor tinere dar promițătoare. Niciun concurs de interpretare muzicală respectabil nu poate ființa fără aderarea la principiile de organizare și jurizare instituite, pe bună dreptate, de Fundația ”Alink-Argerich”.

 Păcat că publicul bucureștean n-a putut s-o reîntâlnească în cadrul recentei ediții a Festivalului ”Enescu”. Ar fi fost pentru el, poate, încă un magic moment. Fiindcă prin venele ei curge MUZICA, neîndoielnic…

                                                                                           Viniciu MOROIANU

Articole asemănătoare

Teatrul zilelor noastre: Franzeluță

Argesul COOLtural

Eveniment cultural: O minunăție

Argesul COOLtural

Eveniment cultural: Tănase, iară la Pitești

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!