Filarmonica Pitești se află în mijlocul unor evenimente estivale, iar în programul instituției figurează în perioada următoare un eveniment înscris în Festivalul Internațional George Enescu – în 16 septembrie la Pitești. Despre activitatea din această vară a instituției, dar și despre concertele următoare ne-a vorbit Gabriel Niță, managerul Filarmonicii Pitești.
Reporter: Activitatea Filarmonicii din vara aceasta cuprinde numeroase evenimente. Remarcăm un lucru nou pentru ultimii ani.
Gabriel Niță: Instituția noastră are ca obiectiv fundamental să fie implicată în comunitate. Ne-am propus așadar să ieșim și din sala de concerte, mai ales pentru a diversifica publicul pe care îl avem, să ne atragem noi categorii de melomani și să reușim să ajungem și la vârstele mici în zona publicului. Iar acest lucru l-am reușit prin concertul educativ de săptămâna trecută. Mai mult, chiar în această săptămână alternăm, având o altă manifestare muzicală: jazz&pop.
Așadar, concertul educativ din Parcul Ștrand a fost unul ce a avut succes, iar copiii au venit alături de noi. Astăzi, de la ora 18.00 vom avea jazz&pop în Piața Primăriei și vom încheia stagiunea estivală cu un rock simfonic pe 2 septembrie în sala de concerte. Intrarea va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, pentru că ne dorim ca oamenii din comunitate să fie alături de noi, să se bucure, să primească și ceva în schimb pentru perioada în care nu s-au putut bucura de concerte.
Pe 16 septembrie începem și stagiunea cu un concert ce face parte din cadrul Festivalului George Enescu.
Rep.: Orchestra Filarmonicii Pitești este inclusă în programul Festivalului Internațional George Enescu. Ce semnificație are pentru instituție participarea în cadrul prestigiosului festival după o pauză de opt ani?
G.N. : Este o mare mândrie, o bucurie pentru noi toți: muzicienii instituției, dar și ceilalți din departamentele administrativ, tehnic, economic etc. Ultima prezență în cadrul festivalului a avut loc în anul 2013. Au trecut așadar opt ani de atunci. Vorbim totuși despre un festival important, cu rezonanță internațională, nu doar națională. Dirijorul concertului va fi Constantin-Adrian Grigore, iar pe această cale vreau să îi și mulțumesc pentru tot sprijinul acordat în ultima perioadă. Solist va fi Ștefan Cazacu, cel care recent s-a clasat pe locul III în secţiunea violoncel a Concursului Internaţional „George Enescu” intepretând în finală „Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră” op. 104 de Dvořák”. Programul din 16 septembrie este deja public: P.I.Ceaikovski – „Variațiuni pe o temă Rococo” Op. 33, respectiv A.Dvorak – Simfonia Nr. 9 „Din Lumea Nouă” Op. 95.
Rep.: Ce altceva mai aduce stagiunea care debutează la 16 septembrie și se încheie în decembrie?
G.N. : În prima parte a stagiunii a 15-a, alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești, pe scenă vor urca dirijori români precum Tiberiu Dragoș Oprea, Leonard Boga, Florin Totan, Gheorghe Iliuță, Daniel Jinga, Alexandru Ganea, Traian Ichim, dar și dirijori străini precum Theo Wolters, respectiv Gianluigi Zampieri. Prima parte a noii stagiuni aduce la Pitești, invitați de seamă: violonistul Francesco Ionașcu, percuționistul Alexandru Anastasiu, pianiștii Ioan Dragoș Dimitriu, respectiv Viniciu Moroianu, soprana Irina Baianț, solista Alexandra Ușurelu, flautista Irene Corgnale, dar și multe alte surprize muzicale.
Stagiunea se încheie pe 16 decembrie cu un concert extraordinar de Crăciun! Nico va concerta în premieră alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Pitești.