duminică, oct. 13, 2024

Chick Corea, omagiu postum

        Când spui jazz-rock sau fusion, te gândești, pe bună dreptate, și la cel în titlu pomenit. Pentru că regretatul instrumentist american a creat ceva special, în care se evidențiază și temperamentul hispanic. Din această perspectivă, albumul ”My Spanish Heart”, de exemplu, fiind un veritabil act de identitate muzicală pentru Corea. Iar unele dintre piesele sale (”Spain”, ”La Fiesta”, ”Armando`s Rhumba”) devenind rapid standarde remarcabile.

        ”Spain”, de pildă, pornește de la un motiv din concertul pentru chitară acustică de Aranjuez și dezvoltă formule ritmico-armonice extraordinare. ”Armando`s Rhumba”, la rându-i, e o piesă foarte elaborată, Chick având-o imprimată neuronal din copilărie, când o asculta interpretată de tatăl său. ”La Fiesta”, de asemeni, inspirată din melosul popular spaniol. Toate, știute și iubite de fani îndreptățit.

       Corea a efectuat turnee multe. Unul dintre ele la București, în 1991, la Sala Radio. Oferindu-le românilor un concert minunat și de neuitat. A cântat în diverse formule, două dintre ele întrutotul complementare. Cea acustică fiind, în fapt, o reducție la trio a celei electrice, de cvintet. ”Chick Corea Elektric Band”, cu Dave Weckl, Frank Gambale, John Patitucci și Eric Marienthal alături de el, a creat piese memorabile, precum ”Matrix” ori ”The One Step”. ”Chick Corea Akoustic Band”, doar cu Patitucci și Weckl, are la activ, printre altele, ”Bud Powell” (tribut adus altui mare jazzman american), ”Night &Day” și ”Summer Night”.

      Ca adept al stilului fusion, Armando Antonio Corea avea capacitatea clară de a absorbi ritmul fără dificultăți și de a energiza apoi pe măsură colegii de scenă. Explorând însă, cu succes, nu doar muzica de divertisment, ci și clasicul contemporan, prin interpretarea concertului său de pian împreună cu ”London Philarmonic Orchestra”. Iar pe lângă multele premii ”Grammy” primite, a fost și doctor în muzică al Universității Berklee, din Boston, dar și doctor honoris causa al Universității Tehnico-Științifice a Norvegiei, din Trondheim. Rămânând meritat în istorie și-n milioane de suflete de pe mapamond, ca un mare, prolific și inspirat muzician.                                                                                                     

                                                                                                         Andrei TASE

Articole asemănătoare

Horațiu Mălăele, Radu Paraschivescu, Marina Almășan, Narcisa Suciu, Nicolae Oprea, Ovidiu Raețchi, Părintele Vasile Ioana vin la Festivalul de C*Arte de la Bibliotecă

Argesul COOLtural

Muzica zilelor noastre: Chiar fu Paganini?

Argesul COOLtural

În ajun de zi de naștere, despre Mihai Eminescu ne vorbesc studenții

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!