9.3 C
Pitești
vineri, mart. 24, 2023

Corbii de Piatră: legende și ortodoxism

În comuna Corbi, satul Jgheaburi, este localizată Mânăstirea Corbii de Piatră, în cadrul căreia se află cel mai vechi ansamblu de pictură din România, realizat în secolul al XIV-lea -înaintea celui de la Biserica Domnească, reînființat în timpul domniei lui Neagoe Basarab. Mănăstirea este unică în România și se înscrie cu succes în rândul monumentelor selectate pentru integrarea în patrimoniul UNESCO. Dintre criteriile stabilite de UNESCO, Corbii de Piatră le împlinește pe majoritatea: este o capodoperă a geniului uman prin faptul că este săpată de om într-un perete de stâncă înalt de 30 m și lung de 14,5 m. Este o mărturie excepțională a tradiției culturale și civilizației românești- prin prezența celor două altare bizantine pe același naos, care leagă spațiul cultural român de ortodoxie. Este exemplul unei clădiri care reprezintă o etapă semnificativă în istoria umanității, datorită intrării joase în biserică, fapt ce i-a determinat pe unii specialiști să afirme că această biserică datează din vremea persecuțiilor asupra creștinilor, iar intrarea joasă avea menirea camuflării locașului. Afirmații în urma cărora Corbii de Piatră mai reprezintă și un exemplu sugestiv al utilizării cadrului natural de către o cultură vulnerabilă sub impactul unor schimbări ireversibile. Nu în ultimul rând, Corbii de Piatră este pusă în legătură directă cu tradiții și credințe cu semnificație istorică deosebită.

În prezent, 80% din pictura interioară este afectată, iar tâmplăria actuală a fost pusă la îndemnul specialiștilor în restaurare; care au constatat că peretele nordic al bisericii era afectat de infiltrațiile de apă și de îngheț. În timp, s-au încercat mai multe forme de încălzire, însă fiecare dintre ele dăuna monumentului, astfel că soluția cea mai bună a fost tâmplăria, care -din 2003- păstrează în biserică un climat stabil de 5 grade Celsius, fapt ce a avut efecte pozitive asupra picturii. În jurul mănăstirii plutesc multe legende pe care localnicii le știu din generație în generație și le povestesc de parcă le-ar fi trăit chiar ei. Unele dintre ele vorbesc despre un uriaș pietrificat, care poate fi identificat în ansamblul fascinant de pietre imense ce creează iluzia unui astfel de trup. Alte legende implică mari evenimente din istoria românilor; despre locuri de ascunziș ale dacilor, că ar fi locul de pornire spre Ardeal al Corvineștilor, iar -mai sus de mănăstire- o lespede rotundă este asociată cu masa lui Mihai Viteazul, unde s-ar fi adunat trupele domnitorului după ce acesta a fost ucis. O legendă locală este legată de însăși numele comunei Corbi, care ar aminti de existența unor corbi uriași, posibil contemporani uriașilor umani, și care ar fi săpat în stâncă cuiburi cu ghearele și ciocurile, de aceea stâncile găurite au diverse forme.

Locul unde este așezată Mănăstirea Corbii de Piatră are atât o încărcătură spirituală- prin simbioza cu natura și locașul de cult în sine- cât și o mitologie locală fascinantă, plină de evenimente și personaje fantastice.

Ana-Maria Puiu

Surse: https://adevarul.ro/locale/pitesti/corbii-piatracea-mai-veche-manastire-rupestra-romania-degradeaza-zi-trece-1_575e86de5ab6550cb8e69e3e/index.html

http://www.corbiidepiatra.ro/

https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=102156&d=manastirea-corbii-de-piatra-corbi–nucsoara-ag

Imagine: https://str.crestin-ortodox.ro/foto/1175/117493_manastirea-corbii-piatra.jpg

Articole asemănătoare

Școala Altfel…

Argesul COOLtural

Un paradox al istoriei României. Curtea de Argeș, bijuteria județului, nu se află în Patrimoniul UNESCO

Argesul COOLtural

Constantin Brâncoveanu, vinul de Ștefănești și ruinele de la Valea Mare…

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!