7.6 C
Pitești
miercuri, feb. 21, 2024

Piteștiul are cel mai tânăr manager de Filarmonică din țară! Buna organizare și comunicarea au readus armonia în instituție!

În doar două luni, Gabriel Niță a dovedit faptul că este alegerea ideală pentru Filarmonica Pitești.

Cel mai tânăr manager de Filarmonică din țară a confirmat încrederea primită, iar drept dovadă stau numeroasele evenimente organizate de instituție, noile proiecte ale Filarmonicii, dar și starea de spririt pozitivă care se găsește acum în cadrul instituției de cultură.

Bună ziua… Ați preluat Filarmonica Pitești la doar 29 de ani și într-un moment extrem de dificil. De aproape un an, orchestra se afla în grevă japoneză. Care au fost ingredientele reușitei de până acum?

Consider că am dovedit faptul că pot fi un bun organizator, dar și un bun comunicator. Din prima zi am oferit respect colegilor și am început să îi ascult pe fiecare în parte. Ședintele, atât în cadrul Consiliului Artistic, cât și cele generale au devenit lucruri obișnuite în cadrul instituției noastre. Bineînțeles, în continuare sunt multe lucruri de rezolvat, însă consider că suntem pe drumul cel bun.

A fost dificil?

Primele zile au fost infernale. Eram prins între două lucruri: teancuri de documente vechi, dar și noi – pe care încercam să le înțeleg. În același timp mă încurajam mereu cu încrederea oferită de la persoanele ce au crezut în mine. În acest fel, am găsit la început puterea necesară de a merge înainte.

Și apoi…?

Apoi, au început să vină și rezultatele. Consiliul Artistic în cadrul instituției a primit încrederea și curajul de care avea nevoie în organizarea evenimentelor. Am adus mulți invitați în premieră la Filarmonică, dar în același timp – am scăzut foarte mult cheltuielile chiar din prima lună. M-a bucurat foarte mult și faptul că am crescut numărul de spectatori. Toate aceste lucruri demonstrează faptul că s-a muncit mult, cu suflet și cu entuziasm.

Din păcate, publicul nu poate participa acum la evenimente… Însă, ați reușit să faceți foarte bine trecerea în on-line.

Da, este păcat că ne desfășurăm activitatea fără public. Însă, prin intermediul rețelelor de socializare am rămas aproape de melomani. Oferim concerte, dar și filme în on-line, iar filmele chiar sunt o premieră din acest punct de vedere.

În astfel de condiții, nici încasările nu mai sunt pe măsură…Ați luat unele măsuri?

Categoric, din momentul în care am trecut în on-line am avut o discuție cu colegii. În acest fel, am pliat următoarele evenimente astfel încât să nu se simtă absența publicului din punct de vedere financiar. În perioada următoare vom avea concerte la care unii dirijori vin gratuit, iar altele – la care soliști vor fi chiar colegii din orchestră. Trebuie să ne adaptăm vremurilor.

Multe proiecte inedite la Filarmonica Pitești. Grupul de Jazz&Pop, unul dintre ele…

Da, am creat acest departament, iar inițiativa s-a dovedit a fi o reușită. Colegii din grup au susținut deja numeroase concerte, au participat și la alte evenimente organizate în colaborare cu Primăria Pitești și Centrul Cultural Pitești. Legat de grup îl felicit în mod special pe colegul Mădălin Sandu, dar și pe ceilalți băieți.

Alte proiecte: nume pentru sală, implicarea tinerilor din comunitate, gratuitate pentru medici, campanie umanitară…

Mă bucur de faptul că sunteți la curent cu activitatea noastră. Să o luăm pe rând… Dorim să dăm un nume sălii de concerte și vom face acest lucru chiar zilele următoare după ședința de Consiliu Artistic. Am implicat în această inițiativă și comunitatea locală, iar melomanii au putut să ofere sugestii. Trebuie să înțeleagă oamenii că vom da un nume sălii, și nu instituției, deocamdată.

Altfel, implicăm tinerii artiști în concertul din 4 iunie, și le așteptăm momentele artistice pentru ca cei mai buni dintre ei să urce pe scenă alături de colegi.

Apoi, am implicat tinerii în realizarea afișelor de eveniment, tocmai pentru a-i crește, pentru a le oferi încredere. Îmi doresc să vină alături de noi tineri de la Liceul Lipatti, dar și de la cele două universități din Pitești.

Iar inițiativa cu gratuitatea pentru medici, am considerat că trebuie să le oferim respect și prețuire eroilor noștri. Medicii ne-au vindecat pe noi în această perioadă grea, iar noi sperăm să îi vindecăm pe ei prin muzică.

Legat de campania umanitară, tot după o discuție cu colegii am decis să ajutăm persoanele nevoiașe în apropierea Sărbătorilor Pascale. Așteptăm așadar persoanele cu suflet mare alături de noi, pentru a putea bucura cât mai mulți oameni.

Sunt persoane cărora vreți să le mulțumiți, care v-au susținut în această perioadă?

Bineînțeles, pentru că nu aș fi reușit absolut nimic de unul singur! Îi mulțumesc domnului Primar, Cristian Gentea pentru faptul că Filarmonica a avut mereu ușa deschisă la dumnealui. Le mulțumesc colegilor din instituție pentru faptul că au crezut în mine, pentru faptul că împreună am reușit să facem atâtea lucruri frumoase în doar două luni. Le mulțumesc tuturor celor care ne sunt alături, iar aici intră multe persoane, chiar nu vreau să omit pe cineva.

Ce evenimente importante pregătește Filarmonica Pitești în perioada următoare?

Cel mai mult îmi doresc să putem desfășura evenimente în prezența publicului. Altfel, misiunea nostră nu este îndeplinită în proporție de 100%.

Ca evenimente, avem multe suprize, însă vă pot spune doar atât: pe 24 iunie, Paula Seling va concerta în premieră la Pitești, alături de Orchestra Simfonică.

Articole asemănătoare

Denis Grigorescu – unul dintre cei mai valoroși jurnaliști ai Argeșului: ”Lucrez mult la imposibil și nu uit să trăiesc, să iubesc”

Argesul COOLtural

Trei ani de când Filarmonica Pitești strălucește la cel mai înalt nivel! – ,,Încerc să fiu o mână de fier într-o mănușă de catifea!”

Argesul COOLtural

Vară plină la Filarmonica Pitești! Noua stagiune aduce revenirea în cadrul Festivalului Enescu, dar și artiști în premieră

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!