4.3 C
Pitești
miercuri, feb. 21, 2024

Cățeaua care ridică coada

De când s-a ivit pandemia, știrile mass-media au abundat în acest subiect, iar celelalte probleme ale societății- multe încă- au trecut în plan secund. Totuși ele există și una care mă îngrijorează într-un mod aparte este violul. Este o problemă de mentalitate, de moralitate și de siguranță și -înainte de pandemie- exista la știri aproape zilnic ceva legat de asta. Nu am să avansez toate discuțiile despre viol, nu sunt în măsură și nu mi-ar ajunge vremea, dar cel mai tare mă scoate din fire judecata asupra victimelor: „l-a provocat” sau „până cățeaua nu ridică coada, nu vine câinele la ea” sau „ și ea era în călduri”. Să lămurim un lucru, animalele au- în adevăr- un sezon destinat împerecherii, în care natura se manifestă pentru perpetuarea speciilor, dar aș vrea să-i întreb pe cei cu mințile în colțuri care emit astfel de judecăți asupra victimelor violului: v-a mărturisit vreodată vreo femeie, tânără sau bătrână, că fantezia ei erotică cea mai arzătoare este să fie supusă agresiunii fizice, psihice și sociale? Violența vă pare excitantă?

Sunt sigură că cei care ar spune „da” la aceste întrebări nu citesc mesajul meu de aici, dar vreau să cred că dacă societatea ar înceta să depersonifice și să devalorizeze femeile, violatorii ar putea fi educați până la dispariție. O societate cu o mentalitate bolnavă este propice minților bolnave. Cele mai multe victime ale violurilor sunt tinere de până la 30 de ani. Oare de ce? Poate pentru că tinerețea lor e îmbietoare? Chiar dacă recunoaștem că, în această categorie de vârstă, există o tendință de a impresiona prin aspect, prin a ieși în public cu îmbrăcăminte sumară, nu este un indice că aceste femei își caută agresor. Înseamnă, de cele mai multe ori, o încercare de validare, tinerele care sunt în procesul autocunoașterii caută să fie apreciate prin ceva, cea mai la îndemână este prospețimea propriului corp. Dar cu siguranță nu este o dorință lăuntrică de a fi violate.

La fel de trist este că nu doar tinerele sunt victimele violului, ci femei bătrâne, care-și duc cu greu bătrânețile și care nu vor să atragă atenția- cu siguranță știm de cazurile acelea. Atâtea întrebări aș avea aici… În ce circumstanță vulnerabilitatea unei bătrâne este senzuală? Sau pentru unii asta o e opțiune de rezervă a disperării? Bărbații care se ascund după prosteasca afirmație că au fost provocați arată că gândesc cu ce nu trebuie, că și-au pierdut autocontrolul -unul dintre lucrurile care ne diferențiază de animale- și că sunt un pericol mai mare decât fiarele sălbatice. Dacă ești un bărbat de vârstă matură, de gândire nici nu se pune problema- și te stârnește o adolescentă -care nu știe încă prea multe despre evoluția corpului ei- sau o femeie gârbovită de vreme, cu siguranță nu ești viril, poate doar bolnav. Ceva îmi spune că violatorii sunt ultimul stagiu al bărbatului care evocă cu mândrie organul sexual în orice împrejurare, pentru care expresia „ce p*la mea” este soluția tuturor problemelor. Aș vrea să le spun că nu arată decât faptul că hormonul bate neuronul, aparatul sexual nu plătește facturi, nu rezolvă probleme, iar filmele 18+ distorsionează realitatea: violul e rău, violatorii nu au nicio scuză, iar victimele nu-și doresc astfel de trăiri!

Ana Maria Puiu

Articole asemănătoare

Muzica zilelor noastre: I-am vrea și pe ei…

Argesul COOLtural

Eveniment cultural: Un cațavenc la Pitești

Argesul COOLtural

Cartea zilelor noastre: Autobiografia unui celebru

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!