Împreună cu informatică și medicină. La nivel de Nobel. Adică, știință, tehnologie de vârf. Geniu și altruism. Intuiție, vrednicie de top. Da` și răutate până peste poate. Fanatism și crimă. În numele credinței. Structuri oculte și dogme. Mesianism maladiv. Lipsă de orizont defectuoasă. Limitată, păguboasă. Sau, sintetizând, involuție și evoluție, în dispută…
Evident, fantezie, realitate. Inspirație, documentare, din plin. Adrenalină, acțiune, cursivitate. Imaginație, culoare, echilibru-n relatare. Ușurință-n scriitură, niciun pic de umplutură. Un roman de aventură din cele de soi. Deși un debut, succes nesperat, deloc efemer…
Plăsmuit chiar pentru noi și veacul acest`. Michael Cordy, autor. Un englez născut în Ghana. Și umblat bogat prin lume. Care a anticipat și a valorificat, cu rezultat adecvat. A chibzuit, rostuit o narațiune cu tâlc, întrebări și perspective. Nelipsind accentele etice și anticiparea. Căci am vrea leac pentru cancer. Însă ce-o să facem dacă maladia dispare? Ne va mai ține pământu` pe toți? Apa, hrana și oxigenu` ne-or mai ajunge după nevoi?
Mesaju` cărții* e clar: ce s-o-ntâmpla cu omenirea în viitor? Se-ntreabă subtil, în final, Michael Cordy, se-ntreabă, apoi, și Dan Brown, în ”Inferno”. Cât mai suntem în viață, neapărat se impune ca poveștile-astea referitoare la ziua de mâine să le citim. Și la adevăru` lor adânc să gândim…
Adrian SIMEANU
*Michael Cordy, Codul lui Iisus, Ed. RAO, 2006