17.6 C
Pitești
marți, sept. 19, 2023

Nutria, exponatul lunii februarie la Muzeul Județean

Muzeul Județean Argeș expune în luna februarie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, o specie interesantă, Nutria sau Șobolanul de râu, Myocastor coypus Molina 1782.
Specia este originară din America de Sud, mai exact din jumătatea sudică a continentului. A fost introdusă ca animal de crescătorie, pentru blană, în: Europa, Asia, America de Nord și Africa. Eliberată sau scăpată din crescători s-a înmulțit în libertate în habitatele favorabile, uneori fiind considerată un animal dăunător. Galeriile pe care le sapă determină slăbirea rezistenței digurilor și a malurilor, afectează sistemele de irigații, atacă culturile agricole din vecinătatea habitatelor umede și face concurență speciilor autohtone.
Ca aspect general, nutria seamănă cu un șobolan mare, robust. Poate fi recunoscută relativ ușor datorită incisivilor bine dezvoltați, colorați portocaliu pe fața externă.
În România, în libertate, specia a fost menționată pentru prima dată în 1959, în Delta Dunării. După 1989, a fost semnalată în Delta Dunării și în județul Caraș-Severin, la Moldova Veche și Baziaș.
Este o ocazie, pentru copii, dar și pentru adulți, de a vedea și a afla câteva date interesante despre această specie.
Exponatul lunii februarie poate fi văzut în holul Muzeului Județean Argeș, de marți până duminică, între orele 9:00-17:00.

Articole asemănătoare

Eveniment cultural: Tănase, iară la Pitești

Argesul COOLtural

Cartea zilelor noastre: Un roman despre Roma

Argesul COOLtural

Cornul, regele orchestrei

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!