37.6 C
Pitești
vineri, iul. 12, 2024

Azi, seară Beethoven la Filarmonică

 Filarmonica Pitești organizează joi, 23 ianuarie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un concert simfonic cu un program integral Beethoven (este An Beethoven).

Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești, dirijată de Mihail Ștefănescu, participă, ca solistă, pianista Lucia-Cristiana Iordache. În program: Ludwig van Beethoven – Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 în Si bemol major și Simfonia nr. 2 în Re major.

Născut la Craiova, într-o familie de muzicieni, dirijorul de cor şi de orchestră Mihail Ştefănescu s-a dedicat cu pasiune studiului artei sunetelor.

A absolvit Liceul de Muzică din Craiova şi Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Se afirmă, ca dirijor, atât pe scena naţională, cât şi pe cea internaţională, mai ales prin reînfiinţarea, în 1981, a coralei „Euphonia” din Râmnicu-Vâlcea, alături de care a câştigat numeroase distincţii la festivalurile şi concursurile naţionale şi internaţionale.

Abordează cu dezinvoltură un vast repertoriu coral și simfonic, de la clasici la contemporani. A efectuat turnee în: Franţa, Italia, Spania, Austria, Belgia, Elveţia, Ungaria, Bulgaria, Coreea de Sud etc. Ca o recunoaştere a activităţii sale artistice, Mihail Ștefănescu este invitat în jurii ale unor concursuri naționale și internaţionale de interpretare. În 1995 susţine înfiinţarea Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, al cărei director a fost o îndelungată perioadă.

A mai dirijat orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești în stagiunile trecute.

Lucia-Cristiana Iordache începe studiul pianului la șase ani, la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, transferându-se, ulterior, la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București. După absolvirea, la Universitatea Națională de Muzică București, a Facultății de pian, se înscrie la master, la aceeași universitate, la clasa prof. univ. dr. Dana Borșan.

Ca elevă și studentă, a obținut premii și distincții la Galați, București, Piatra-Neamț. A fost bursieră a programului „Tinere Talente” al Fundației „Principesa Margareta a României” și a masterclass-ului de muzică de cameră în cadrul aceleiași fundații. În 2017, a obținut o bursă la „Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien” (Austria). A avut apariții în recitaluri și concerte la Galați, București, Sighișoara, Brescia (Italia).

Dintre dirijorii cu care a colaborat, se menționează Mircea Holiartoc, Bogdan Vodă, Alexandru Ganea, Vlad Agachi. Este la prima colaborare cu Filarmonica Pitești și dirijorul Mihail Ștefănescu.

Articole asemănătoare

Simpozion dedicat marelui poet Mihai Eminescu, la Muzeul Județean Argeș

Argesul COOLtural

Cartea zilelor noastre: Omagiu unui CĂRTURAR. La 95 de ani de la naștere…

Argesul COOLtural

Simpozion–160 de ani de la Unirea Principatelor Române

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!