Miercuri, 22 ianuarie 2020, la Muzeul Golești a venit un oaspete basarabean care a lansat cartea ”Homo Moldovanus Sovietic”. Este vorba despre Octavian Țîcu (n. 21 august 1972, Costuleni, or. Ungheni), politician și fost boxer profesionist din Republica Moldova, Ministru al Tineretului și Sportului din Republicii Moldova între 26 februarie – 30 mai 2013, cercetător-coordonator la Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, conf. univ. dr. la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, cercetător asociat la Centrul de Cercetare a Istoriei şi Patrimoniului Cultural „Grigore Gafencu”, prestigios autor care a publicat 10 cărţi, peste 100 de articole ştiinţifice şi peste 200 de articole de presă care abordează istoria românilor din cele două entităţi româneşti separate de Prut, dar şi trecutul spaţiului sovietic, postsovietic şi al ţărilor baltice. De ce anume de la Golești a început drumul vă întrebați, autorul a spus ”Am venit aici, la Golești, în locul în care românii nu au dubii că sunt români”.
Despre carte pe scurt ”Homo Moldovanus Sovietic”.
Lucrarea evocă transformările identitare petrecute în Republica Moldova în decursul perioadei de 65 de ani de la constituirea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti, nu mult după moartea lui Lenin, parcurgând din punct de vedere analitic etapele istorice care şi-au pus amprenta asupra identităţii românilor de peste Prut până la începuturile reafirmării timide a identităţii româneşti.
Homo Moldovanus Sovietic a fost creat în URSS, în spațiul real și istoric al moldovenilor, dincolo de hotarele Țării Moldovei de odinioară. Inventat în regiunea transnistreană, el este anti-român, vorbitor de limba ”moldovenească”, predispus către deznaţionalizare, rusificare şi sovietizare, pătruns de un sentiment de inferioritate faţă de ruşi și de limba rusă vorbită de el pe lângă un nativ, dar încercând să se elibereze de acest complex prin flatarea formelor imperiale şi culturale de origine sovietică, ceea ce îl face mândru de apartenenţa sa la marea „supraputere” sovietică. E de menționat că Homo Moldovanus Sovietic nu poate fi identificat întru totul cu moldovenii. Mai exact, deși au unele trăsături ale moldoveanului istoric, el și le-a însușit de fapt (sau i-au fost insuflate) pentru ca, ulterior, să le folosească aleatoriu chiar împotriva conaționalilor săi.
Dorina Fluierar