4.8 C
Pitești
vineri, feb. 23, 2024

În ajun de zi de naștere, despre Mihai Eminescu ne vorbesc studenții

Cine nu cunoaște marele poet care s-a născut la Botoșani în data de 15 ianuarie  1850? Chiar și cei mici îl cunosc și îi admiră creațiile. Al șaptelea din cei unsprezece copii, dintr-o familie de țărani simpli. Iubitor de natură, de oameni, adesea nostalgic, filosofic, Mihai Eminescu și-a făcut loc în sufletele românilor, la fel cum și-a făcut loc și Prutul pe hartă. Meleagurile pitorești ale Moldovei și României l-au inspirat și i-au intrat adânc în suflet, acestea l-au mângâiat, l-au ascultat și i-au dat energia creatoare, de care a avut nevoie marele poet în momentele când scria.
Mâine vor avea loc multe manifestări în întreaga țară, dedicate zilei de naștere a marelui poet, dar astăzi putem savura din acest articol. Plus că este interesant cum a rămas poetul în amintirea studenților, care sunt operele preferate și cu ce se asociază numele Mihai Eminescu pentru studenți din România și Republica Moldova.

” Prima operă care îmi vine în minte când mă gândesc la Eminescu este poezia
„De-aș avea”, prima poezie pe care am învățat- o pentru un concurs dedicat marelui poet. Eram în clasa a 6- a. Probabil, cel mai mult îmi place „O, rămâi”. Exprimă perfect dorul de copilărie, de pădurea din spatele casei părintești, pe care îl mai simt câteodată. De aceea îmi place Eminescu, pentru că poeziile, operele lui, chiar și articolele de presă sunt actuale și poți regăsi în conținutul lor sentimente comune. Asociez numele lui Mihai Eminescu cu bolta înstelată, care se vede atât de clar iarna, anotimpul când el s-a născut. Stelele sunt operele lui..”
Mari Tudor, studentă la Universitatea din Pitești, România

” Îmi place mult opera „Din străinătate”. Pentru mine, numele Mihai Eminescu se asociază cu alinarea sufletului, cu admirația față de patrie.. Când recitesc poeziile sau aud undeva acest nume, gândul mă duce acasă la Moldova mea.”
Vladislava Voicu, studentă la Universitatea din Pitești, Moldova

” Opera mea preferată din creația lui Eminescu este „Cezara”. Numele lui mi se asociază cu: genialitate, romantism, unicitate.”
Dorina Tudorean, studentă la Universitatea de Stat, Moldova

”Opera preferată din creațiile lui Mihai Eminescu este „De-or trece anii”, iar numele lui îl asociez cu Luceafărul, fiind opera cu care a debutat și este recunoscut la nivel internațional.”
Cristina Boescu, studentă la Universitatea din Pitești, Moldova

”Fiecare poezie a lui Mihai Eminescu este diferită, dar un loc special în sufletul meu îl are „Pe lângă plopii fără soț”. Am un sentiment profund de admirație față de talentul cu care și-a scris operele acest geniu al literaturii române. Pe Mihai Eminescu îl asociez cu un soare, pentru că nu are pereche.”
Ana Maria Malai, studentă la Universitatea din Pitești, Moldova

”Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei române a fost alături de noi încă din copilărie cu operele sale minunate. Nu cred că există român să nu cunoască versuri din „Ce te legeni” sau din „Somnoroase păsărele”. Ne-a fost alături și în adolescență când ne încercau primii fiori de dragoste, poezia sa ne-a călăuzit fiind un prieten pentru fiecare dintre noi. M-a marcat mult poezia „Glossă” care te pune în față cu realitatea timpului, îți oferă sfaturi și te îndeamnă să continui ori ce ar fi, căci: ”Vremea trece, vremea vine/ Toate-s vechi și nouă toate/ Ce e rău și ce e bine/ Tu te-ntreabă și socoate/ Nu spera și nu ai teamă/ Ce e val, ca valul trece/ De te-ndeamnă, de te cheamă/ Tu rămâi la toate rece”.”
Cristina Cravțov, studentă la Universitatea din Pitești, Moldova

” Opera mea preferată din creațiile poetului Mihai Eminescu este „Luceafărul”, iar numele îl asociez cu iubire ,sentimente profunde, geniu neînțeles, lumină, dorință, sacrificiu.”
Alexandra Irimia, studentă la Universitatea din Pitești, România

                                                                                                     DORINA FLUIERAR

Articole asemănătoare

Muzica zilelor noastre: Din nou, ”Violoncellissimo”…

Argesul COOLtural

Exponatul lunii ianuarie, la Muzeu

Argesul COOLtural

Eveniment cultural: Un cațavenc de la Divertis…

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!