17.1 C
Pitești
joi, sept. 21, 2023

Exponatul lunii ianuarie, la Muzeu

          Județul Argeș este bine reprezentat prin descoperirile de tezaure aparținând secolului al XVIII-lea și primei jumătăți a secolului al XIX-lea, ocupând un loc fruntaș pe harta descoperirilor numismatice de la sfârșitul Evului Mediu. Se cunosc 13 tezaure (Băiculești, Câmpulung, Costești, Cotmeana, Davidești, Deagu de Jos, Fâlfani, Mozăceni I, Mozăceni II, Recea, Ștefănești, Țuțulești, Valea Iașului) alcătuite din monede otomane, austriece, ragusane, rusești, olandeze și ale statelor germane.

          Predomină moneda de mari dimensiuni din argint, în special nominalele turcești, însă există și excepții asemeni tezaurelor de la Ștefănești și Fâlfani, alcătuite din monedă măruntă (acce, para, onluk, beșlik) și celui de la Cotmeana în care regăsim monede de 20 kreuzer (zwanzingeri), precum și 11 monede otomane de aur.

          Tezaurul de la Conțești, comuna Davidești, a fost descoperit, întâmplător, în anul 1968, în punctul ,,Lacul lui Bârcă”, în apropierea unei zone în care se găsesc și vestigii geto-dace. Este alcătuit din 15 piese (șapte taleri ragusani, o jumătate taler theresian, două monede de 30 kreuzeri emisiuni Maria Tereza, patru cifte zolta emisiuni Mustafa al III-lea și un yrmilik emis de Ahmed al III-lea).

          Dintre monedele ragusane, se remarcă o piesă cu iconografie rar întâlnită în Țările Române, este vorba de un taler, emis în anul 1743, ce are pe avers un episcop ținând în mâini orașul Ragusa (actualul Dubrovnik), oferindu-i binecuvântarea.

Ponderea monedelor

Imperiul Otoman Imperiul Habsburgic Ragusa
Nr. piese 5 3 7
Ponderea 33 % 20% 47%

          Exponatul lunii ianuarie poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 9:00-17:00.

Articole asemănătoare

Schimbarea solistei la concertul umanitar de la Filarmonica Pitești

Argesul COOLtural

Această persoană trebuie să fie mereu pe primul loc în viața ta

Argesul COOLtural

Simpozionul național ,,Brătienii în istoria românilor” – ediția XXI

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!