duminică, oct. 13, 2024

Exponatul lunii decembrie, la Muzeul Județean

Muzeul Județean Argeș expune în luna decembrie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, o pasăre prezentă în superstițiile multor popoare din Europa, este vorba de cucuvea, Athene noctua (Scopoli, 1769).

Este o pasăre de talie mică, îndesată, cu aripile rotunjite și coada scurtă. Poate fi recunoscută după coloritul cenușiu-maroniu pătat cu alb, al părții dorsale a corpului. Partea inferioară, ventrală, este colorată galben deschis, cu pete maronii.

În România, specia este răspândită în toată țara, cu excepția zonelor montane înalte. O putem întâlni sau auzi în: pajiști, liziere, păduri deschise, zăvoaie, terenuri agricole mărginite de copaci, terenuri de lângă ferme, livezi, grădini și parcuri. Cucuveaua este parțial diurnă și adesea poate fi văzută și în timpul zilei. Este activă în special dimineața, seara și în prima parte a nopții, când vânează de pe un punct înalt de observare.

Este o ocazie pentru copii, dar și pentru adulți, de a vedea și a afla câteva date interesante despre această pasăre, care adesea inspiră teama, fiind considerată un prevestitor al nenorocirilor. Din acest motiv, de multe ori, cucuveaua este persecutată de oameni. Aceștia îi distrug cuibul, ouăle și puii, încercând să o alunge.

Societatea Ornitologică Română (SOR) a ales cucuveaua (Athene noctua) pasărea anului 2019, tocmai pentru a atrage atenția asupra acestei specii ocrotite de legislația națională și europeană.

Exponatul lunii decembrie poate fi văzut în holul Muzeului Județean Argeș, de marți până duminică, între orele 9:00-17:00.

Articole asemănătoare

„Călugărița” și „Inimi cicatrizate” – filmele acestui week-end la Cinematograful „București”

Argesul COOLtural

Muzica zilelor noastre: Noutate concertistică la Pitești

Argesul COOLtural

Jazz simfonic și muzică de pe Broadway la Filarmonica Pitești

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!