13.8 C
Pitești
joi, mart. 28, 2024

Maestrul Horia Andreescu dirijează, în premieră, orchestra Filarmonicii Pitești

Filarmonica organizează joi, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un concert simfonic extraordinar cu pagini muzicale semnate de Mozart, Haydn și Beethoven. Alături de orchestra simfonică a instituţiei, dirijată, în premieră, de maestrul Horia Andreescu, revine, ca solist, pianistul Mihai Ungureanu, care va interpreta Concertul pentru pian și orchestră în Re major de Joseph Haydn. Publicul va audia și Simfonia nr. 1 în Mi bemol major a lui Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia nr. 5 în do minor, Simfonia destinului, aparținând lui Ludwig van Beethoven.
Dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București, Horia Andreescu este absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București. Și-a continuat studiile, urmând cursuri la Academia de Muzică din Viena, îndrumat de Hans Swarowsky și Karl Österreicher, și la Trier și Munchen, cu dirijorul Sergiu Celibidache. Între 1974-1987 a fost dirijor al Filarmonicii din Ploiești, preluând, în același an, cea mai importantă orchestră simfonică a țării, a Filarmonicii „George Enescu”. A fost și director artistic și dirijor șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. A fost dirijor invitat permanent al ansamblurilor germane: Orchestra Radio Berlin, Filarmonica Dresda, Capela de Stat din Schwerin, a colaborat și dirijat orchestre mari din Europa, precum London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philarmonic Orchestra, orchestrele simfonice din Ierusalim, BBC Scottish ș.a. Deși este recunoscut pentru interpretările remarcabile ale capodoperelor muzicale, Horia Andreescu este un promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. A fost distins cu numeroase premii atât în țară, cât și peste hotare, amintind doar concursurile de la Copenhaga și Geneva. Este invitat să jurizeze competiții internaționale, iar ca profesor aociat la UNMB contribuie la creșterea generațiilor de dirijori și instrumentiști. A dirijat în întreaga lume și a susținut turnee cu „Virtuozii” în Austria, Cipru, Croația, Elveția, Germania, Rusia, Spania, Italia, Japonia etc. A colaborat cu cei mai buni muzicieni ai lumii, bucurându-se de aprecierile publicului și al presei. A înregistrat peste 60 de albume la cele mai importante case de discuri din străinătate, unele înregistrări fiind chiar din concerte. Maestrul Horia Andreescu a mai fost prezent la Filarmonica Pitești, în 25 noiembrie 2014, alături de orchestra Virtuozii, orchestră alcătuită din muzicieni de elită ai Filarmonicii „George Enescu”, ai orchestrei Radiodifuziunii Române și ai Universității Naționale de Muzică București și fondată de marele dirijor în 1988.
Mihai Ungureanu a absolvit pianul la Academia de Muzică din Bucureşti, studiind cu Dan Grigore şi Iona Minei. Este unul dintre cei mai buni pianişti ai ţării, fiind apreciat de Iosif Sava, care a scris în termeni elogioşi la adresa maestrului. Solist al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, Mihai Ungureanu a colaborat cu toate orchestrele simfonice din ţară, a concertat în centre culturale renumite din Europa, America (în SUA şi Canada a susţinut recitaluri de succes) şi Asia (Japonia, Iran). A susţinut turnee în: Argentina, Bulgaria, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Iugoslavia, Macedonia, Moldova, Austria, Polonia, Elveţia, Spania, Cehia, Ungaria, SUA, Canada şi Japonia. Repertoriul său cuprinde cele mai mari opere clasice, cu concerte de pian de la Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Liszt, Dvořak, Rachmaninov, Ceaikovski şi până la Gershwin. A mai concertat la Filarmonica Piteşti în stagiunile trecute.
Fiind un concert extraordinar, prețul unui bilet este de 50 de lei, 40 sau 30 în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii au reducere. Abonamentele rămțn valabile.

Articole asemănătoare

Muzica zilelor noastre: Chiar fu Paganini?

Argesul COOLtural

Târgul de Carte a luat sfârșit. Ce spun reprezentanții celor 12 edituri și managerul Bibliotecii Județene despre organizare și desfășurare

Argesul COOLtural

Eveniment cultural: Aurora, la Pitești

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!