22.1 C
Pitești
duminică, iul. 21, 2024

Dacii în arta romană

          Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene Argeș Dinicu Golescu i-a primit pe iubitorii de istorie veche, miercuri 30 noiembrie 2019, ora 18,00, la prelegerea Statuile monumentale de daci și Columna din Forul lui Traian.

        Dl. Leonard Velcescu, doctor în arheologie și istoria artei a prezentat structura Forului lui Traian și importanța Columnei pentru istoria noastră.

          Din Forul lui Traian, cea mai întinsă construcție de acest fel, realizat după cucerirea Daciei, grație bogățiilor aduse la Roma, a făcut parte,  începând cu anul 113 și Columna lui Traian, la ora actuală singurul monument care mai există din mărețul edificiu.

          Statui sau părți ale statuilor de daci, adăpostite odinioară în For, se află astăzi în mari muzee ale lumii: Luvru, Hermitage, Palatino, Capitolino ș.a.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Dacii sunt cel mai bine reprezentat popor ca număr de statui în for, în ceea ce privește materialul folosit (marmură albă de Carrara sau porfir , care era monopol imperial), dar și în ceea ce privește înălțimea, de aproximativ trei metri.

          Columna nu semnifică doar măreția armatei romane și a conducătorului acesteia, împăratul Traian, ci poate fi considerată și o cronică a acestui război dur cu o miză excepțională, având în vedere că scrierile despre el s-au pierdut.

          Reprezentările de daci de pe Columnă sunt adevărate portrete psihologice, individuale, nu se repetă și au fost lucrate după modele vii.

Simona NAGÎȚ

Articole asemănătoare

Muzica zilelor noastre: Tiberian

Argesul COOLtural

,,Sunt norocos. Îmi doresc tot ce am. Sunt fericit!” întâlnire de suflet cu Ioan T. MORAR.

Argesul COOLtural

Richard Clayderman, Dan Puric și Ștefan Popa Popa’s spectacol unic la Pitești

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!