11.5 C
Pitești
luni, oct. 14, 2024

Muzica zilelor noastre: În premieră, DUEN…

    Prin iulie vecin, Nordu` coborî, ferice, la Sud. Și Copenhaga, la București. Grație Orchestrei Naționale de Tineret a Danemarcei. Adică, în original, Det Danske ungdomsensemble. Prescurtat, la fel ca-n titlu. Venită să cânte la Ateneu, pentru prima oară. În cel strașnic festival estival rostuit cu succes de Lanto Communication. Un promotor cultural serios și ingenios. Fincă se zbate și aduce mereu trupe de pretutindeni. Precum acest tânăr colectiv danez, cu partituri felurite purtând semnături diferite. Ce l-a cântat excelent pe Beethoven, de exemplu. Apoi, pe Sibelius, Nielsen și Grieg, ca să amintesc doar câțiva dintre ăi cunoscuți. Da` simpatia și-a atras-o imens dând glas unor lucrări românești. Un concert actual semnat de Sebastian Androne-Nakanishi, de pildă. Creație modernă, experimentală și spectaculoasă vădit. Ce-a dat prilej unui flautist rădăuțean să-și arate îndemânarea de suflător. Ștefan Diaconu, pe nume. Și el încă tânăr, da` promițător la fel ca Sebastian. Japonez acesta din urmă, în buletin, prin căsătorie. L-am cunoscut, era printre noi, am vorbit și i-am sugerat și niște jazz simfonic pe viitor. Sigur fiind că va izbuti la superlativ…

Românu` solist ne-a făcut și un cadou minunat. Două izbutite prelucrări din folcloru` bucovinean. Ce ne-au mers la suflet și lacrimi în ochi ne-au iscat. Făcându-ne să-i îndrăgim și pe el, și pe oaspeții nordici, irevocabil. Și să spun apoi că au perspective frumoase. Sunt dăruiți muzicii vizibil. Mânuiesc instrumentele cu multă pricepere, precizie și entuziasm. Iar unitatea de monolit, croită cu Morten Ryelund Sørensen la pupitru, are puternic impact…

Aproape cincantenar, acesta a studiat arta baghetei la Sankt Petersburg. Iară vioara, în țara lui. E foarte sigur în munca sa și imprimă asta din plin celor conduși fără greș. I-am remarcat fermitatea și sper să-l văd ș-altădată la pult. Pe la ale noastre orchestre îndeosebi. Cert în câștig mare de l-or invita și l-or ”exploata” ca îndrumător. Captându-i voința, uzând de știința-i, storcându-i putința de a tălmăci la fix capodopere. De-a onora cu-adevărat muzica de calitate indiferent unde s-ar cânta. Pe mal dâmbovițean așa s-a-ntâmplat. Declar apăsat, entuziasmat, consemnând meritat…

Adrian SIMEANU

Articole asemănătoare

Subiecte Istorie BAC 2020: Cerințele pe care le-au avut de rezolvat candidații de la bacalaureat, la examenul la Istorie

Argesul COOLtural

Cartea zilelor noastre: O tinerețe distrusă

Argesul COOLtural

Nimicul, de Hanif Kureishi

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!