17 C
Pitești
vineri, iun. 14, 2024

După 2000 de ani, un DAC s-a întors în DACIA

         Marți, 25 iunie 2019, ora 17:00, la Muzeul Național de Istorie a României a fost dezvelită cea mai mare sculptură în marmură a unui dac. Monumentul a fost realizat de Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC România), cu sprijinul istoricului Leonard Velcescu, doctor în artă și istorie veche la École de Pratique des Huates Études (Sorbona) și a regretatului academician Alexandru Vulpe.
       La evenimentul de prezentare a replicii statuii de nobil dac din Florența au fost prezenți: dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, manager al Muzeului Național de Istorie a României, Florin Pîrlea, președinte executiv AICC, dr. Leonard Velcescu, președinte de onoare AICC, Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 București, academicianul Constantin Petolescu, sponsorii și personalități ale lumii culturale, precum și echipa implicată în coordonarea proiectului „Vreau un dac în București” (Viorel Marian, Alexandru Dumitrescu, Cristi Călin, Ioan Costei, Oana Cerchia, Laura Ostafe și Mihai Floroiu).
         Statuia aleasă pentru a fi reprodusă în cadrul proiectului „Vreau un dac în București” are propria poveste și un loc particular în ansamblul statuilor din forumul roman. Este realizată din porfir roșu, un material mult mai dur decât marmura, care a permis conservarea fidelă a celor mai mici detalii. În urma campaniei organizate de AICC România, sute de donatori au contribuit la finanțarea proiectului, realizat în totalitate din fonduri private.
         Trei tone de marmură au fost necesare pentru monument, iar rezultatul este impresionant – sculptura măsoară 2,5 metri și redă fidel trăsăturile unui locuitor al Daciei. Nobilul dac – un tarabostes – poartă căciula specifică rangului său social, este îmbrăcat cu o manta lungă, prinsă pe umărul drept cu o fibulă discodală. Pantalonii sunt largi, iar în picioare poartă opinci.

Articole asemănătoare

Muzica zilelor noastre: Iar despre Andrei

Argesul COOLtural

De astăzi, încep Zilele Piteștiului. Iată programul complet!

Argesul COOLtural

Eveniment editorial la Biblioteca Județeană

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!