De la an la an, invențiile în domeniul tehnicii ne uimesc tot mai mult. Cel puțin în ultimii 20 de ani au apărut multe aparate care reușesc să ușureze viața nevăzătorilor, să le asigure o cât mai mare independență.
Se pare că pe mulți inventatori i-a preocupat problema persoanelor cu cecitate, astfel că s-au aplecat asupra acesteia, creând diferite ustensile și dispozitive, ccărora printr-un program instalat,(un cititor de ecran), le-a imprimatfuncția vocală; adică există posibilitatea să anunțe vocal ceea ce apare pe ecranul dispozitivului respectiv.
Fără ajutorul unor astfel de aparate – termometru, cântar de baie și bucătărie, tensiometru, colorin (aparat care identifică culorile), pixuri speciale pentru citirea etichetelor, – și multe alte dispozitive, un nevăzător ar avea nevoie tot timpul de o altă persoană alături care să suplineascăvăzul.
Ultima invenție în materie este o micuță cameră, care, instalată pe brațul unei perechi de ochelari, poate ajuta la citire (se pot citi documente, scrisori, etichete etc.), poate identificaa persoane (dacă în prealabil i s-a înregistrat în memorie fețele persoanelor), să identifice culori etc. Acest accesoriu numit workam, ca și altele defapt, au costuri foarte mari pentru un om de rând. De exemplu, un termometru costă de la 70 de euro, un colorino 150 de euro, iar acest workam costă aproximativ 5000 de euro. Până acum nu a existat nici o posibilitate de a achiziționa aceste accesorii la vreun preț rezonabil, cu vreo subvenție de la stat (aparatele nefiind fabricate în România, au prețurile practicate în țările de unde pot fi comandate), .
În luna mai, nevăzătorii din Argeş au putut face cunoştinţă cu workam-ul, care a fost prezentat treptat în toate judeţele.
Din fericire, după îndelungate demersuri din partea asociației de nevăzători și a altor astfel de organizații, guvernul a dat o lege prin care vor subvenționa unele din aceste produse, printre ele se numără şi workam-ul.
Sperăm ca în cel mai scurt timp, evenimentul să se și întâmple, iar nevăzătorii să își poată achiziționa prin Casa de asigurări, dispozitivul de care au nevoie.