18.7 C
Pitești
sâmbătă, apr. 13, 2024

Festivalul Internațional de Film ”Tres Court” la Universitatea din Pitești. Reacțiile studenților

       Vineri, 7 iunie 2019, la Universitatea din Pitești, s-au derulat cele 38 filme de scurt metraj, din cadrul celui mai important festival Internațional de Film ”Tres Court”. Festivalul propune o selecţie de filme foarte scurte venite din întreaga lume. Durata acestora nu depășește 4 minute. Alte reguli nu sunt în concurs. Au luat parte amatori, profesionişti, începători, celebri, clasici, inovatori,  mai simplu spus,  regizori de filme de scurt metraj din întreaga lume.
20 de ţări de pe cele 5 continente găzduiesc acest festival. Astfel, spectatorii descoperă o selecţie de peste 2 ore de filme scurte cvasi-simultan în Paris, Cluj, Bologna, Amsterdam, Londra, Brasilia, Casablanca, Bamako, Belgrad, Ramallah si Tel Aviv.
Alianța Franceză este organizător la Pitești și în parteneriat cu Universitatea din Pitești, s-au organizat în corpul I, sala 310,  studenți în calitate de evaluatori. Fiecare a primit un buletin de vot, unde au trebuit să voteze 3 filme de scurt metraj care le-a plăcut cel mai mult.
În urma vizionării, tinerii au împărtășit părerile personale vis-a-vis de filmele de scurt metraj din cadrul acestui festival internațional.

Iulia Lișman, Jurnalism anul IIITema unor filme mi se pare prea excentrică. Promovează comportamente nepotrivite, încalcă valorile care construiesc un caracter decent.”

Andreea Ionela Giurcă, Jurnalism anul IIMajoritatea temelor abordate mi-au plăcut foarte mult, am avut de învățat din unele. Au fost secvențe de umor, dar și dramatice.

Cristina Cravțov, Psihologie anul II ”Festivalul de film de scurt metraj a redat subtil și, totodată, complex temele și întrebările esențiale ale vieții. Mesajul profund al filmelor a trezit admirație, dar și multe regrete, analizînd insensibilitatea și singurătatea protagoniștilor. Personal, am rămas impresionată de filmele care au tratat temele pozitive de viața după naștere (Nr. 06 ”The Afterbith”), de iubirea și empatia personajelor (Nr. 36 ”I am Us”).”

Marian Nițescu, Jurnalism anul IIChiar dacă filmele au avut teme foarte complexe, cel mai mult mi-a plăcut Nr.04 ”Pour le meilleur/ For better”. În acest scurt metraj protagoniștii sunt un cuplu care a acceptat să își petreacă timpul legați unul de altul. La prima vedere par foarte fericiți împreună, dar în realitate nu se mai puteau suporta.”

Dorina Fluierar, Jurnalism anul III ” Filmele de scurt metraj din cadrul Festivalului internațional reflectă adevărurile zilelor în care trăim. Bolile principale din secolului XXI: singurătatea, goliciunea lăuntrică și bălăriile. Indiferența unuia față de altul, rutina în care suntem încăierați, căderi lăuntrice, amețeala în care se trăiește viața, aglomerația de gânduri, prăbușiri lăuntrice, gheața dintre oameni.Majoritatea filmelor arată că singurătatea mănâncă oamenii încet, ca niște carii.
       Din fericire, am descoperit și câteva filme cu o conotație pozitivă care au reflectat valorile supreme și nobile ale omenirii: iubirea, credința, bunătatea, inofensivitatea și frumusețea vieții în doi. De exemplu Nr. 06 ”The Afterbirth” ne prezintă doi bebeluși în burtica mamei. Unul crede în viață după naștere, iar altul nu. Unul crede în mamă, iar altul nu, pentru că nu o vede și nu o aude. Aceasta duce cu gândul la doi oameni mari. Unul care crede în Dumnezeu, iar altul nu. Filmele de scurt metraj trebuiesc văzute în profunzime și analizate.”

 Astfel de evenimente ne reprezintă ce se întâmplă în lume, cum gândesc oamenii, ce promovează, ce probleme au și de ce sunt îndrăgostiți.

Articole asemănătoare

Cartea zilelor noastre: Patru nume cu renume

Argesul COOLtural

Cartea zilelor noastre: Țeparu

Argesul COOLtural

Azi, lansare de carte la Muzeul Județean

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!