Marin – Alexandru Manea, sculptor din Argeș, născut în comuna Moșoaia, la 24 iulie 1931, a ajuns să cunoască succesul în toată lumea, chiar dacă s-a născut la sat, într-o familie săracă.
A absolvit cursurile școlii populare de arte iar cu ajutorul unor profesori de excepție, a cunoscut tehnici de sculptură în lemn, dar și stiluri și arta specifică marilor sculptori ai lumii.
Mai târziu, definitivând școala s-a orientat spre sculptura modernă, sculptura populară românească și mobilier țărănesc.
După propriile mărturisiri, plăcerea cioplitului în lemn a simțit-o încă din copilărie, atunci când mergea cu vacile la păscut și cu un briceag scrijelea ramurile pomilor.
În Moșoaia, comuna în care s-a născut, a realizat o lucrare grandioasă reprezentând „Monumentul eroilor căzuți”, între 1916-1945, lucrare de care este foarte mândru și recunoscator în același timp că a putut să ofere locului natal un asemenea monument de suflet.
Talentul artizanului argeșan a fost apreciat ani de zile în toate colțurile lumii, iar lucrările sale s-au regăsit în colecții din S.U.A, Canada, Franța, Japonia, Italia și Spania. Își amintește cum la Paris, la Galeriile Hautefeuille, a organizat o expoziție care a rămas acolo timp de șapte ani, pentru ca toată lumea era fascinată de sculpturile sale.
La 88 de ani are proiecte pe termen lung. Lucrează pentru francezi, italieni, scoțieni și irlandezi. Aceștia sunt interesați de obiectele tradiționale românești, de mesele și scaunele noastre, de linguri, căni, furci sau melițe de acum sute de ani. Toate acestea poartă imprimeuri cu motive tradiționale românești, ridicate la rang de artă de meșterul nostru popular.
Muncește cu aceeași dăruire în fiecare zi, este foarte riguros , pentru că, spune dumnealui „nu-mi place să fac lucruri superficiale”.
Lingurile sculptate cu atâta pasiune le aseamănă cu domnițe îmbrăcate în straie populare „lingura este un simbol, este un început, noi toți am început cu lingura”.
Cei doi băieți i-au moștenit talentul iar astăzi lucrează împreună în atelierul tatălui, de unde scot la lumină obiecte care uimesc prin frumusețe și autenticitate.
Meșterul Manea nu lasă să treacă nici măcar o zi fără să atingă lemnul, să-l însuflețească, pentru că, așa „daca stii să asculți glasul lemnului, cum cântă el, ești un om fericit”!
Ileana BAIBARAC