De câţiva ani a intrat în limba română o nouă sintagmă “Şcoala altfel”. Treptat ne-am obişnuit cu ea şi nu ni se mai pare ceva deosebit. Cei care au copii la şcoală au mai multe cunoştinţe despre acest lucru şi, probabil pe lângă bucuria de a-şi vedea odraslele făcând sau învăţând lucruri deosebite, au chiar o nostalgie a timpurilor trecute, când noi, nu ne-am putut bucura de “Şcoala altfel”.
Prin “Şcoala altfel” se traduce toată activitatea din timpul unei săptămâni, de obicei înainte de vacanţă, săptămână în care nu se face carte propriu-zis, ci alte activităţi cu caracter didactic, informativ, educativ, cultural etc.
Pentru că tocmai s-a încheiat o astfel de săptămână, am trecut în fugă prin câteva şcoli din oraş şi am notat câteva activităţi cu care, s-au delectat elevii împreună cu profesorii lor:
– Vizite la muzeele din oraş şi la cel de la Goleşti, la editura Paralela 45, discuţie cu diverşi medici, – chineto-terapeuţi, stomatologi etc, Concurs despre tera – educaţie ecologică, o zi alături de părinţi la serviciu vizionări spectacole la teatru, la grădina –zoologică, Excursii, la Biblioteca judeţeană, la planetariu, la orfelinat, vizionarea unor filme educative, vizitarea monumentelor din judeţ, înscenarea procesului lui “Ion”, activităţi sportive, campionat de football între clase, tenis, baschet, hamball, educaţie financiară masă rotundă cu reprezentanţi ai băncilor, ateliere de încondeierea ouălelor.
Alţii s-au aventurat şi mai departe în excursii la Bucureşti, Târgovişte şi alte locuri încărcate de trecut istoric sau în care arta este o gazdă aleasă…
Cu multă bucurie am remarcat că pe lângă îmbuibarea cu tot felul de noţiuni mai mult sau mai puţin folositoare în viaţă, elevii au parte de educaţie aleasă, prin care învaţă să respecte memoria strămoşilor, să fie profund patrioţi şi să preţuiască adevăratele valori ale ţării şi limbii noastre.
Magdalena CÂMPEANU

