18.1 C
Pitești
joi, iun. 13, 2024

Picuri de argint

        Dirijor Cristian Câşleanu solistă Sânziana Mircea – pian. În program: Robert Schuman – concertul pentru pian şi orchestră in la  minor op. 54. Antonim Dvorak simf.3 în mi bemol major. Joi seara, 11 aprilie, Filarmonica din Piteşti, a fost gazda unui frumos concert de pian şi orchestră, desfăşurat sub bagheta maestrului Cristian Câşleanu.

        Spectatorii melomani, care nu au fost de fel în număr mic, au avut bucuria să se reîntâlnească cu  “Robert Schuman – concertul pentru pian şi orchestră in la  minor op. 54. Antonim Dvorak simf.3 în mi bemol major.”

          Interpretarea sensibilă, dar totuşi viguroasă a solistei Sânziana Mircea la pian, a încântat sufletele iubitorilor de muzică clasică. Dialogul dintre pian şi orchestră curgea când lin, când impetuos, când şoptit, parcă,  pentru ca în momentul următor să cutremure sala cu vigoarea ca de tunet. Uneori povestea molcom, ca în pas de plimbare, ca un susur de râu ce-şi poartă unda prin câmpii line, după care, parcă întâlnea în drum muntele pe care trebuia să îl străbată, curgând tumultuos, vijelios şi nemilos. Când dialogul pianului era picurat pe strune de argint, venea răspunsul murmurat al orchestrei, alteori,  se îngânau, se alintau, ca în momentul următor să se certe furtunos. Şi ca orice furtună, trecea repede şi urma lumina, liniştea pe care o aduceau din nou, aceiaşi picuri de argint ce  mângâiau strunele sufletului  celui mai neexperimentat ascultător.

        O astfel de seară petrecută la filarmonica din oraş, nu poate fi decât un câştig pentru sufletul ce a decis să îşi acorde 90 de minute pentru el. Liniştea, frumuseţea, sensibilitatea ce le transmite muzica de calitate, sunt doar câteva din nestematele ce se pot aduna la comoara strânsă de fiecare în inima sa.

Magdalena Câmpeanu

Articole asemănătoare

Filmele acestui week-end la cinema „București”

Argesul COOLtural

Cartea zilelor noastre: Iubire cu peripeții

Argesul COOLtural

Muzica zilelor noastre: Iar octombrie cu jazz la Ploiești

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!