Au stat de vorbă cu ani în urmă. Au înregistrat aceste discuții, de comun acord. Iar acum a ieșit pe piață o carte cu ele. A muncit la transcriere sârguincios Elena Vijulie. A semnat-o, firesc, Stelian Tănase. A publicat-o, util, Editura ”Corint”. Au prezentat-o la Pitești universitaru` Mircea Bârsilă, poeta Denisa Popescu, sociologu` Tavi Sachelarie (directorul instituției gazdă, Biblioteca ”Dinicu Golescu”). S-a vorbit îndelung despre opul în cauză, fiind, neîndoios, unu` ce merită masiv interes. Și se bucură de el, număru` mare de cumpărători de diverse vârste vădind acest fapt îmbucurător. Căci e, cu siguranță, o mărturie de preț pentru istoria țării din veacu` trecut. Ce vine să corecteze anomaliile comuniste imunde, mistificatoare…
Stelian nu e doar un condei, constatai. Ci și-un abil promotor. Că-și înfățișă ademenitor, calm, convingător munca de pe foi. Încât aș fi vrut să mai zăbovească-ntre noi glăsuind. Îndeosebi a sa relatare despre omu` Mihai I (în a cărui apropiere avut-am prileju` cândva să mă aflu) țintuindu-mă-n scaun niște bune minute. Cu indubitabil folos pentru acumulările mele la temă. Dornice mereu de noutăți potrivite, ample, nemăsluite. De clarificări binevenite, certe și chibzuite…
Pe de altă parte, experiența acumulată ca politician fac din Tănase o voce demnă de atenție. A trăit multe, a văzut atâtea și manifestă clară-ndrăzneală în a le spune pe șleau. Așa că argeșenii fură-n maxim câștig ascultându-l, socot. Fincă aflară adevăruri incomode despre evenimente-ale vremii nefericite prin care-am trecut sub cizmă bolșevică. În ”Conversații cu Regele Mihai”, suveranu` nedreptățit de soartă dezvăluind, limpezind, întrutot îndreptățit. Mie iar aducându-mi aminte că fu-mpiedicat odios, rușinos a merge la mormintele familiei sale. Care-a făcut România definitiv un stat pe harta lumii. Mă contrazice cineva?
Adrian SIMEANU

