37.6 C
Pitești
vineri, iul. 12, 2024

Azi, concert simfonic de Simfonia Lalelelor la Filarmonica Pitești

Filarmonica Piteşti organizează joi, 11 aprilie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un concert simfonic cu pagini semnate de Claude Debussy, Robert Schumann și Antonin Dvořák. Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești, dirijată, în premieră, de Christian Câșleanu, revine, ca solistă, pianista Sînziana Mircea. În program: Robert Schumann – Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 54, și Antonin Dvořák- Simfonia nr. 3 în Mi bemol major. 
Născut în Germania, într-o familie de muzicieni de origine română, tânărul dirijor Christian Câșleanu a început studiul pianului din copilărie. Este dublu licențiat în dirijat și pian la Conservatorul din Maastricht (Olanda). La aceeași universitate de prestigiu a absolvit și cursurile de master dirijat orchestră. De-a lungul timpului a dirijat orchestre simfonice precum: Rheinische Philarmonie Koblenz, Würtembergisches Kammerorchester Heilbronn, Sinfonieorchester Aachen (Germania), Limburgs Symfonie Orkest (Olanda), Balkan Symphony Orchestra (Italia), Filamonica „Mihail Jora” Bacău, Teatrul „Nae Leonard” Galați și Camerata Regală București. S-a specializat în repertoriul de operă, de la titluri clasice la lucrări contemporane. A colaborat cu teatrele de operă din Bonn, Aachen, Düsseldorf, Lüneburg (Germania), Opera Zuyd Maastricht, Opera Conservatorium Maastricht (Olanda), în producții precum: „Cosi fan tutte”, „Le Nozze di Figaro”, „La finta giardiniera” (Mozart), „Jerusalem” (Verdi), „Siegfried” (Wagner), „Neues vom Tage” (Hindemith), Ariadne auf Naxos (Strauss) sau „Anatevka/Fiddler on the roof” (Bock). S-a perfecționat cu maeștrii Per Borin (Musikhochschule Stuttgart) si Ovidiu Bălan (European Arts Academy). De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie cu dirijori de renume din țară și din străinătate. În prezent colaborează cu Opera Națională din Nancy (Franța), la productia „Wuthering Heights” de Bernard Herrman.
Pianista Sînziana Mircea a concertat în Statele Unite ale Americii, Japonia, China şi Europa, pe scene precum: Carnegie Hall, Tokyo Metropolitan Theater, Harbin Concert Hall, Yangzhou Concert Hall, St. Martin-in-the-Fields Londra, Cheltenham Town Hall, Sala Radio, Ateneul Român ş.a. În 2017, în urma unei selecţii la nivel mondial, a devenit „Young Steinway Artist”, o distincţie de elită acordată celor mai promiţători tineri pianişti. De asemenea, în acelaşi an, a participat la Turneul Internaţional Stradivarius, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi bandoneonistul Omar Massa. Are înregistrate două CD – uri: „Nihil Sine Deo – Nimic fără Dumnezeu” și „Unending Love”, care s-au bucurat de succes atât în rîndul muzicienilor, cât și al publicului. Sînziana Mircea a studiat la Hochschule fur Musik und Tanz Koln (Germania), Guildhall School of Music and Drama London (Marea Britanie) şi Accademia Pianistica Imola (Italia).

Articole asemănătoare

9 MAI – O SINGURĂ ZI – TREI SĂRBĂTORI

Argesul COOLtural

O scrisoare pentru femeie. Argeșul COOLtural felicită Muzele

Argesul COOLtural

Sumară destăinuire

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!