22.1 C
Pitești
duminică, iul. 21, 2024

Alexandru Tomescu și magia sunetelor lui Saint-Saëns la Filarmonica Pitești

Filarmonica Piteşti organizează joi, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, primul concert simfonic extraordinar al anului. Alături de orchestra simfonică a instituţiei, dirijată, în premieră, de Cristopher Petrie (Marea Britanie), revine, la Filarmonica Pitești, violonistul Alexandru Tomescu. În program: Camile Saint-Saëns – Concert pentru vioară și orchestră nr. 3 în si minor, op. 61, Johannes Brahms -Simfonia nr. 4 în mi minor, op. 98, și, în premieră, la propunerea dirijorului englez, Călin Humă – Doina. 


Născut în Essex, dar stabilit la Londra, Christopher Petrie desfăşoară o importantă carieră artistică în dublă ipostază, de compozitor şi dirijor. Personalitatea sa creatoare se definește prin sinteza armonioasă a celor două tipuri de culturi în care a crescut şi a evoluat profesional. Şi-a definitivat studiile de specialitate la Royal Welsh College of Music and Drama şi Royal Academy of Music (Londra). Ca dirijor și compozitor, a colaborat cu cele mai prestigioase orchestre europene, printre care: BBC National Orchestra of Wales, Tonkünstler Orchestra (Austria), Philharmonisches Kammerorchester Berlin. În prezent, este compozitor asociat la Eltham College și director de evenimente clasice la Monmouth Festival. Proiectele sale vizează promovarea creaţiei muzicale româneşti în Marea Britanie și finalizarea unor compoziţii solicitate de diferite ansambluri. A fondat Philharmonic Chamber Orchestra of Londra, ansamblu ce reunește tineri muzicieni de top din capitala Regatului Unit, fiind dirijorul și directorul artistic al acesteia. A înregistrat două CD-uri și două DVD-uri cu lucrările sale, acestea fiind difuzate și la radio și televiziune. Colaborează periodic cu tineri în diverse proiecte, câștigând premii la concursurile din Anglia. 


Violonist de renume internaţional, Alexandru Tomescu este câștigător al multor premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. Din 1985, de la debut, a susţinut sute de concerte și recitaluri în toată lumea. După o carieră fructuoasă pe Mapamond, talentatul violonist s-a dedicat organizării unor turnee naţionale de muzică clasică. A colaborat cu toate filarmonicile din ţară, sub bagheta dirijorilor de marcă români, dar şi cu dirijori internaţionali, concertând şi la Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio. Din septembrie 2007, și-a câștigat dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702.


Fiind un concert extraordinar, prețul unui bilet este de 50 de lei la categoria A, 40 de lei la categoria B și 30 de lei la categoria C.

Articole asemănătoare

Muzica zilelor noastre: Simfo-jazz burnecian

Argesul COOLtural

Eveniment editorial de excepție în cadrul Festivalului de C’Arte de la Bibliotecă

Argesul COOLtural

În această seară, artiști din Olanda invitați la Filarmonica Pitești

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!