19.8 C
Pitești
marți, sept. 26, 2023

Eu mă conving că ”veșnicia s-a născut la sat”…

       Lângă un munte de piatră, minunat, așa cum numai Dumnezeu poate să creeze, în județul Argeș, comuna Corbi, satul Jgheaburi, la vale de Mănăstirea Corbii de Piatră, este o căsuță, parcă ruptă din poezie. Casa care, parcă, ne-a crescut pe noi toți. Două camere modeste, cu uși mici din lemn, cu leagăn în mijlocul camerei, ciorapi de lână pe ladă, împletiți pentru toți nepoții, covoare colorate pe jos, pe pereți, icoane mici, ferestre micuțe, un borcan în care stă un buchet de grâu, cules într-o vară… Și culori atât de intense, de zici că trăiește și astăzi gospodina casei… Recunoașteți acest peisaj?
        O portiță veche, mică, care a văzut foarte mulți oameni la ”viața” ei, deoarece mama Uța (așa cum îi spuneau consătenii, Mirela Vlădescu, numele real) era un om cu o inimă extraordinar de bună. Gardul care întâmpină înconjoară o perlă adevărată. Un albastru intens. O casă făcută la înălțime pentru că din grădina acesteia, se aude și se vede un râu ce se prelinge la vale.

Detalii…
Leagănul sfânt al pruncului…
spicul de grâu de lângă fereastră… pâinea ce-a de toate zilele.

Râul din grădină, cu podulețul de lemn…
Felinarul cu cele două cești…

”Îngândurata mătușa Uța.. Sufletul și inima casei”
Sinceră să fiu, în această casă încă trăiește sufletul mătușei, casa este vie, foarte caldă și plină de emoții, emoții de acasă.

P.S O familie de Italieni a vrut să cumpere proprietatea cu 50.000 de euro. Dar cum se spune, ”…casa părintească nu se vinde, nu se vinde pragul părintesc..”

Dorina FLUIERAR

Articole asemănătoare

Timp de două zile, istoria prinde iar viață în castrul de la Jidova, lângă Câmpulung Muscel!

Argesul COOLtural

Târgul de Carte a luat sfârșit. Ce spun reprezentanții celor 12 edituri și managerul Bibliotecii Județene despre organizare și desfășurare

Argesul COOLtural

Subiecte Limba română Bac 2020. Eseu despre particularitățile unei comedii și un text în care liceenii să argumenteze dacă mass-media contribuie la crearea imaginii publice a unei persoane

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!