37.6 C
Pitești
vineri, iul. 12, 2024

Concert simfonic umanitar la Filarmonica Pitești

       Filarmonica Piteşti organizează joi, 21 martie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un concert simfonic umanitar cu pagini muzicale aparținând lui Beethoven, Pierné și Ceaikovski. Alături de orchestra simfonică a instituţiei revine, ca solistă, harpista Miruna Vidican. La pupitrul dirijorul se va afla, în premieră, Mihnea Ignat. În program: Ludwig van Beethoven – Uvertura la Egmont, op. 84, Gabriel Pierné – Konzertsück și Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia nr. 2, op. 17, Mica Rusie. 

    Născut la Craiova, Mihnea Ignat este unul dintre reprezentanții de seamă ai noii generații de dirijori români. Este absolvent al secției de Dirijat Orchestră și al secției de Compoziție ale Universității Naționale de Muzică București. La aceeași universitate de prestigiu a urmat și cursurile de master în Stilistică dirijorală, sub îndrumarea lui Horia Andreescu. A fost dirijor asociat al Orchestrei Simfonice Naționale a Republicii Dominicane și dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonice a Universității din Alicante (Spania). Din 2016 este dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice din Elche (Spania). A fost participat la diverse cursuri de măiestrie organizate în Austria, Spania, Germania sau Italia. A lucrat ca asistent al dirijorului rus Dmitrij Kitajenko cu Filarmonica din Berlín, Filarmonica München sau Orchestra Gewandhaus din Leipzig. A colaborat și colaborează cu Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (Madrid), Orchestra Simfonică Națională a Radioteleviziunii Irlandeze (Dublin), Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Națională Radio (București), Orchestra Filarmonicii din Zagreb, Filarmonica Toscanini, Orchestra Simfonică Regală din Sevilla, Orchestra Simfonică din Castilla și León (Valladolid), Orchestra Filarmonică din Málaga, Orchestra Simfonică din Bilbao (Spania), Filarmonica Regală din Galicia (Spania), Orchestra Simfonică din Córdoba (Spania). În România, colaborează frecvent cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Bacău, Craiova, Ploiești, Satu-Mare. A acompaniat soliști de renume internațional precum: John O’Conor, Jerome Lowenthal, Ning Feng, Stefan Milenkovich, Liviu Prunaru, Miguel Ángel Estrella, Ștefan Ignat, Mariana Nicolesco, Lina Tur Bonet, Alexandru Tomescu ș. a. 

    Miruna Vidican a început studiul muzicii de la opt ani, când a cântat în Corul Radiodifuziunii Române. Trei ani mai târziu începe studiul harpei la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti. Profesoară de harpă la liceul la care a fost elevă, Miruna Vidican a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Fostă angajată a Filarmonicii Piteşti, Miruna Vidican este laureată a mai multor concursuri de specialitate, susţinând recitaluri şi concerte în ţară şi în străinătate. A mai fost prezentă la Filarmonica Piteşti în stagiunile trecute, atât în recitaluri camerale, cât şi alături de orchestra simfonică. 


Concertul are latură umanitară, pentru salvarea vieții tinerei scriitoare Bodgana Elena Simionescu, diagnosticată cu necroză vasculară și osteoporoză post-operatorie. Cei care doresc să o ajute pe Bogdana să poată merge din nou o pot face donând bani la sediul Filarmonicii Pitești, la concert, sau în conturile 
Lei: RO61BTRLRONCRT0413663401
Euro: RO11BTRLEURCRT0413663401
deschise la Banca Transilvania pe numele
Simionescu Bogdana Elena
SWIFT BTRLRO22

Articole asemănătoare

Eveniment cultural: Tănase, iară la Pitești

Argesul COOLtural

Eveniment cultural: Reîntâlnire, de toamnă, cu Vișniec

Argesul COOLtural

Muzica zilelor noastre: Jazz pe la Pitești

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!