11.5 C
Pitești
luni, oct. 14, 2024

Corbii de Piatră – Zidul Sfânt în luptă cu natura

     În calendar este ultima Duminică de iarnă. E dimineața și razele răsăritului de soare anunță o zi mult prea frumoasă ca să nu facem o călătorie. Un cer albastru senin, un strat mic, dar proaspăt de zăpadă e scăldat de lumina soarelui. Parcă toată natura mă tentează la o călătorie. Mirosul puternic de cafea din mașină, anunță că va fi o zi frumoasă. De la Pitești cam 55 km, de la București 168 km. Peisaj mirific, departe de aglomerația din oraș, loc deosebit, vechi.. Decis, mergem la Mănăstirea Corbii de Piatră. Cad pe gânduri.. Ce semnificație are piatra? De ce se numește ”Corbii de Piatră”? În toate civilizațiile vechi, piatra este un simbol vechi al permanenței, al stabilității și al durabilității. Piatra asigură stabilitate spirituală edificiului. Oare Corbii de Piatră au vreo legătură cu piatra sacră de la Heliopolis, unde se așeza pasărea Phoenix? Victor Hugo a spus că ”În Evul Mediu, genul uman nu a gândit nimic important care să nu fi fost scris în piatră.” Oare la Mănăstire este vreun mesaj lăsat în piatră? Rămâne de văzut.

        Bineînțeles că este mult mai interesenat să descoperi locuri noi alături de oameni care cunosc câte ceva despre. A călători nu înseamnă doar a vizita, a trece cu ochii peste anumite peisaje. A călători ascunde în sine un întreg ritual care cere atenția și cere să simțim locul cu sufletul. Să ne regăsim, poate, în istoria acelui loc.
     Domnul Constantin Samoilă, născut în satul Poienărei, comuna Corbi, județul Argeș se oferă să fie ghidul nostru. Cunoaște detalii pe care nu le găsești în articolele de pe internet și ne povestește lucruri la care rămânem fără cuvinte.
       Drumul spre Mănăstire este bine semnalizat cu indicatoare. Din fereastra mașinii admirăm case înalte, frumos amenajate, jucării împrăștiate prin curte, deci case vii. E frumos când lumea este acasă, în țară.

     Trecem prin Domnești și vedem aglomerație mare. Este renumitul și cel mai mare Târg de Dumincă, chiar lângă râul Doamnei, unde se comercializează în special produse agricole dar și bunuri de larg consum. Nu ne oprim, mergem mai departe.
Cea mai veche Mănăstire rupestră din România
    Un uriaș perete de piatră pe partea stângă, parcă apărut de nicăieri… Bine te-am găsit Mănăstirea Corbii de Piatră.

De ce Mănăstirea poartă numele ”Corbii din Piatră”?
       Domnul Samoilă ne povestește legenda numelui a acestei Mănăstiri. Matei Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, se pare că a fost din zona Corbilor de Piatră. Când era mic copil, fiind fiu de rege, purta un inel. Era o zi însorită și piatra inelului strălucea puternic la lumina soarelui. Micul rege dormea în fața bisericii rupestre, când din cuiburile din piatră a coborât un corb negru care i-a furat inelul. Este bine știut că aceste păsări sunt atrase de lucruri strălucitoare precum cristalele și bucățile de metal. De aici Mănăstirea se numește ”Corbii de Piatră”.

Ghidul nostru, inginer Constantin Samoilă
Am fost întâmpinați de acest mesaj la portița Mănăstirii. Nu era încuiată, de parcă aștepta oaspeți.

Este foarte înaltă transmite putere, stabilitate, este țanțoșă și se pare că toți suntem neputincioși în fața ei. Dar dacă privim atent, observăm că acești pereți de piatră par să plângă. De ce? Natura este, ca de obicei, minunată. Mă întreb, cum de trecerea anilor nu a modificat-o?

Scurt istoric
Mănăstirea Corbii de Piatră a  fost săpată într-un perete de stâncă, cu înălțimea de cca 30 m și lungimea de cca 15 m. Corbii de Piatră este singura biserică din România care are două altare funcționale pe același naos. Se spune că aceste altare au fost construite pentru a servi atât cultului ortodox, cât și celui catolic. De asemenea, femeile nu aveau voie să fie prezente la slujbe, însă există și acum o ferestruică care făcea posibil ca să se poată auzi slujba în camera de la intrare.


Perete reconstruit cu același material folosit la Mănăstirea Curtea de Argeș.

Despre pictura rupestră care treptat este ”mâncată” de mama natură
 Este cel mai vechi ansamblu de pictură din România, realizat prin secolul XIV-lea. Din păcate, pictura se păstrează fragmentar și într-o stare avansată de degradare. Acțiunea conjugată a temperaturii și a umidetității relative a aerului, a sărurilor și umidității din pereții monumentului, precum și a colonizării biologice, a determinat, în timp, apariția degradărilor atât la nivelul picturii murale, cât și la nivelul suportului acestuia. Acestea sunt imaginile care se pot, cu greu, desluși.

      În această biserică se ține slujba de 3 ori pe an. Este biserica ”de sărbătoare” în care e prea puțină lumină și prea puțină viață. Corbii de Piatră este ca o perlă ”născută” de Mama Natură și ”mâncată” tot de Ea.

Suvenire pentru turiști

Din păcate, turiștii nu se pot alinta cu multe suvenire. Se află câteva iconițe, unde este nevoie de mult bun simț pentru că nimeni nu le supraveghează. Prețurile sunt atașate.

 Lângă intrarea în biserică este construită o masă mare cu două scaune lungi pe din părți, din lemn gros, peste care timpul nu și-a lăsat nici o urmă. Este încă ”sănătoasă” și aceasta bucură. La masă se adunau oamenii la hram și la alte sărbători religioase. Vă puteți imagina ce fel de discuții și ce atmosferă era aici de sărbători, când oamenii veneau aici?

  Crucea de pe vârful stâncii al Mănăstirii Corbii de Piatră a fost montată de Regele Mihai
      Pe când era încă copil, Regele Mihai a venit la Mănăstire și a montat această cruce, la înălțimea care permite să se vadă o priveliște mirifică.
       Împreună cu domnul Constantin Samoilă, să fie sănătos la ai săi 81 de ani, urcăm sus unde se află crucea și de unde admirăm priveliști și ascultăm informații captivante. De exemplu, am văzut în depărtare, pe un deal, locul unde se serbează ziua comunei Corbi, ziua ieșirii oilor la munte. O frumusețe extraodrinară, iar stâncile care se văd acolo pe deal au fost niște lucrări unice, printre care și o statuie al lui Zamolxis.

Domnul Samoilă arătând cu nostalgie spre satul natal al domniei sale, Poienărei

Mănăstirea Corbii de Piatră ne-a lăsat un sentiment aparte. Pare un peisaj dur, atmosferă rece, distantă, dar dacă pui ”urechea sufletului” pe pereții acestei mănăstiri, îți dai seama de căldura și inima acestei stânci, care încă bate. Și, legat de suflet, să știți că ce e mai deosebit o să urmeze…Este vorba despre casa care se află la vale de această Mănăstire.

Dorina FLUIERAR

Articole asemănătoare

Cine a fost Roland Garros şi de ce turneul de Grand Slam de la Paris poartă numele lui

Argesul COOLtural

Master Class, despre filmul românesc, cu Catrinel Dănăiață la Bibliotecă!

Argesul COOLtural

Eveniment cultural: Cântară iară fanfare-n Pitești…

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!