Povestea conacului aflat în ruină de pe dealurile Ștefăneștiului

0
3332

          Aflat în administrarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret, Argeș, frumosul conac de pe dealurile Ștefăneștiului, care a aparținut lui Emanuel Antonescu  și care, datează de la începutul secolului XX, se află într-o avansată stare de degradare. În acest conac a funcționat Tabăra Valea-Mare Ștefănești, care avea peste 150 de locuri de cazăre.

          Arhitectura minuțios lucrată, care încă se mai poate zări pe alocuri, face o notă contrastantă cu pereții crăpați, decojiți și cu tencuiala căzută. Aflat într-o zonă mirifică, ,,peisajul” este însă sumbru datorită mormanelor de gunoaie lăsate de către tinerii care se adună uneori noaptea în interiorul conacului. Pereții sunt plini de tot felul de mesaje, camerele sunt devastate, dușumelele putrezite.

          O acțiune care ar salva acest monument de la o dispariție inevitabilă, ar fi, poate, preluarea și amenajarea acestuia, de către Primăria Ștefănești sau Consiliul Județean Argeș, însă aceste inițiative se lasă încă asteptate.

 Cine a fost Eugen (Nolică) Antonescu?

 Născut la 20 februarie 1870 la Pitești, dintr-o familie de aromâni, originari dintr-o localitate albaneză, mari proprietari de pământuri. Eugen Antonescu a fost fiul moşierului Nicolae Antonescu şi al Zoei Antonescu (fostă Micescu), rudă cu familia Brătianu.

          Acesta a absolvit Facultatea de Drept din București, devenind un celebru jurist, dramaturg și profesor universitar. În 1936 este decanul Facultății de Drept din București, fiind în același timp deputat în colegiul Argeș, din partea Partidului Conservator și o bine cunoscută figură a Baroului Ilfov.

          Încetează din viață la 13 aprilie 1949 în București.