De pe scenele lumii la Filarmonica Piteşti

0
206

     Filarmonica Piteşti organizează joi, 8 noiembrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un concert simfonic în care, alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti, vor evolua dirijorul Vlad Mateescu și flautistul Matei Ioachimescu. În program: Wolfgang Amadeus Mozart – Divertisment în Re major, KV 136, Carl Philipp Emanuel Bach – Concert pentru flaut şi orchestră de coarde, Tomaso Giovanni Albinoni – Adagio în sol minor pentru orchestră de coarde și Benjamin Britten – Simfonia simplă.
Manager și dirijor al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, Vlad Mateescu a absolvit Liceul de Arte Carmen Sylva din Ploiești, specialitatea pian, și Facultatea de Compoziție și Dirijat a Universității Naționale de Muzică București. La aceeași universitate de prestigiu a urmat cursuri de master, specializarea stilistică dirijorală-dirijat orchestră și cor. A susținut peste 150 de concerte și spectacole ca dirijor și corist al Gosper Momentum, obținând 44 de premii naționale și internaționale la festivaluri și concursuri de pian. Tot alături de Gosper Ochestra a efectuat numeroase turnee în țară și în străinătate. A colaborat cu Ovidiu Lipan Țăndărică, Adrian Naidin, Cristi Gram, Alexandru Tomescu, Alexandru Anastasiu. După ce a îndeplinit funcțiile de secretar muzical, director artistic, din 2015, la 28 de ani, devine directorul instituției, fiind cel mai tânăr director din România de filarmonică. A mai realizat, ca manager și dirijor, diferite proiecte culturale, ca SymPhoenix, SymFolk, Pasărea Rock Simfonic, Mozart Rocks, colaborând, printre alții, cu Dan Helchiug și Ducu Bertzi. Cu Momentum Orchestra a susținut concertul simfonic dedicat aniversării a 77 de ani de la înființarea Muzeului Satului Dimitrie Gusti. A dirijat mai multe concerte la ambasadele Greciei, Ciprului, Germaniei, Italiei, Argentinei și S.U.A. Ca manager al filarmonicii ploieștene, a fondat primul compartiment de jazz al unei filarmonici din România și a realizat singurul studio profesional de înregistrări din țară. A primit numeroase distincții și premii atât ca dirijor, cât și ca manager. Dirijează, în premieră, orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești.
Matei Ioachimescu, flautist român de renume, susține o activitate concertistică impresionantă, este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit și unde a studiat flautul cu profesoara Barbara Gisler și muzică veche cu profesorul și clavecinistul Ingomar Rainer, este laureat al mai multor distincții si burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene europene și japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat „Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste două instrumente. Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, i-a fost încredințat titlul de „Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către actualul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz. Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația. “Cântatul lui a impresionat profund publicul, după fiecare concert mai mulți spectatori au izbucnit în lacrimi, iar aplauzele au fost neobișnuit de lungi. Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautiști, pe care i-am ascultat.” Kalevi Aho (compozitor), 26.05.2018