Seminar dedicat domnitorului Mircea cel Bătrân

0
734

      Muzeul Județean Argeș a găzduit duminică, 27 mai 2018, un seminar dedicat domnitorului Mircea cel Bătrân. Seminarul a fost organizat de Consiliul Județean Argeș și Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, sub egida “Respect pentru Valorile Naționale“.

        Și asta pentru că, numele județului Argeș nu este legat doar de realizarea Marii Uniri, ci în istoria României, Argeșul, prin locurile și oamenii săi, a avut dintotdeauna un rol-cheie, acesta fiind, de altfel, evidențiat chiar de Nicolae Iorga, prin sintagma ”România de la Argeș”, ca mod de a evidenţia legătura dintre fiinţa naţională cu locul de origine. Astfel, anul acesta se împlinesc şase secole de la încheierea domniei domnitorului muntean, Mircea cel Bătrân, cel al cărui nume este legat de prima capitală a Țării Românești, Curtea de Argeș, dar și de prima atestară documentară a municipiului Pitești, în urmă cu 630 de ani.

      La eveniment au participat președintele CJ Argeș, dr. Dan Manu, prof. univ. dr. Șerban Valeca, jurnalistul și sociologul Bogdan Ficeac, regizorul Dan Pița, academicianul Gheorghe Păun – membrii grupului de inițiativă Respect pentru Valorile Naționale – IPS Calinici, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, dar și istorici renumiți, personalități în domeniu la nivel național, prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti, dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics precum și actorul Dorel Vișan, care se alătură astfel proiectului. Seminarul a fost moderat de către directorul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu. Cu această ocazie, a fost prezentată o copie a documentului semnat de domnitorul Mircea cel Bătrân, prima atestară documentară a municipiului. Au mai fost prezentate imagini cu monede, sigilii și steme ale domitorului care dovedesc legătura directă a acestuia cu Argeșul.

     Mai mult, istoricul Radu Ștefan Vergatti a lansat și teoria conform căreia Mircea cel Bătrân s-a născut aici, în Argeș, “inima Țării Românești”.