GHEPart vă invită la film(e) cu KineDok powered by One World Romania

0
425

Prin intermediul Asociației pentru Dezvoltare GHEPart, cea de-a patra ediție a programului european KineDok powered by One World Romania ajunge la Curtea de Argeș. Aflat la început la noi în municipiu, acesta debutează cu multipremiatul documentar „Nimic nu va mai fi ca înainte” având proiecția la Centrul de Cultură și Arte „George Topîrceanu” în 14 mai 2018 de la ora 18:30.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are ocazia să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film, dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească, ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

Filmul ”Nimic nu va fi ca înainte” (Nothing like before), regia Lukáš Kokeš, Klára Tasovská, tratează o perioadă din viața unor tineri. Toți patru au 19 ani și învață în aceeași școală dintr-un orășel de graniță din Cehia. Toți ar vrea, cumva, să rămână copii, dar viața îi forțează să devină adulți, aruncându-i în necunoscut chiar atunci când ar trebui să-și încheie studiile. Teo se trezește că e tată. După divorțul părinților, Renata e obligată să lucreze într-un bar. Anicka și Nikola pleacă în Grecia la un stagiu de practică hotelieră care se transformă într-o experiență brutală. Toți patru se află într-un moment care le va hotărî viețile pentru totdeauna. Care dintre ei va reuși, cine se va maturiza cu adevărat? Camera ne apropie de ei, la o distanță neverosimil de mică; îi însoțește în momentele lor cele mai intime, tulburi și răscolitoare. Un bildungsroman piperat cu muzică turbată și o experiență cinematografică unică.

Programul complet al acestui festival la Curtea de Argeș:

14.05.2018 –  Nimic nu va mai fi ca înainte/Nothing like before

04.06.2018 – Ultra

02.07.2018 – Visând la mare/Sea dreaming girls

06.08.2018 – Mulțumesc pentru ploaie/Thank you for the rain

03.09.2018 – Tren spre maturitate/Train to adulthood

01.10.2018 – Varza, cartofi și alți demoni

05.11.2018 – Prima împărtășanie/The communion

03.12.2018  – Poștașul cumsecade/The good postman

ORGANIZATOR LOCAL: Asociația pentru Dezvoltare GHEPart

ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania

ONLINE:  oneworld.ro | kinedok.net

PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Budoku (Ungaria), ReStart (Croația), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria)

CU SPRIJINUL: Centrul Național al Cinematografiei

Gazdă: Centrul de Cultură și Arte „George Topîrceanu”