CentenarRecomandate

Anul Centenarului… pe Argeș în jos…

         Ne aflăm aproape la jumătatea unui an în care România sărbătorește Centenarul Marii Uniri.

          Sunt 100 de ani de la Marea Unire, o bornă de o importanță majoră pentru țară. Am avut timp tot atâția ani să ne pregătim pentru Centenar, dar, surpriză, România pare luată prin surprindere de eveniment.

        Cu evenimente ce par mai degrabă organizate pentru a ieși la socoteala finală numărul și a umple lunile anului, suntem parcă atât de departe de cinstirea memoriei celor care acum un secol au făcut România Mare.

          În județul nostru, spre exemplu, un loc de o însemnătate aparte pentru România, unde Ferdinand „Întregitorul” și ceilalți regi ai țării își dorm odihna veșnică, celebrarea Centenarului pare la fel de știrbă.

      Sigur, vernisajele, simpozioane, conferințele și alte proiecte asemănătoare ale instituțiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Argeș sunt de salutat, dar parcă sunt prea puțin pentru un asemenea eveniment. Ele te duc cu gândul mai degrabă la un an premergător Centenarului.

        Aceste evenimente organizate din bugetul alocat unor instituții precum, Biblioteca Judeteana “Dinicu Golescu” Argeș, Muzeul Judetean Arges, Muzeul Pomiculturii si Viticulturii “Golesti”, Teatrul “Alexandru Davila” Pitesti, Scoala Populara de Arte si Meserii Pitesti, Centrul Cultural Judetean Arges, Centrul de Cultura “Bratianu” ar trebui să fie portdrapelul sărbătorii Centenarului.

     Asta în timp ce în orașe importante precum Curtea de Argeș sau Câmpulung, sărbătorirea Centenarului s-a transformat într-o corvoadă din cauza lipsei unui buget adecvat.

     Rămâne desigur, proiectul ”stindard” al Consiliului Județean prin care Flacăra Centenarului este plimbată și aprinsă în fiecare localitate din județ, spre mândria unui sobor de… aleși locali. Însă ea se va stinge peste câteva luni și va lăsa în urmă un an în urma căruia rămâne senzația că se putea face mai mult. Și din păcate nu e orice an, ci tocmai anul Centenarului.

      Iar situația este una generală în majoritatea județelor din țară. Am avut ani la dispoziție să ne pregătim, dar, clasic, sărbătorirea Centenarului ne-a depășit.