Concert de muzică tradițională iraniană la Pitești

0
695

     Vineri 23 martie 2018 pe scena Filarmonicii din Pitești s-a desfășurat un eveniment inedit pentru piteșteni, un concert de muzică tradițională iraniană susținut de ansamblurile Keyhan și Shanazie.

      Înainte de concert, prin interpret, am stat de vorbă cu domnul Mahdi Tafakorimanesh, lider și solist vocal al muzicienilor iranieni. Am aflat în acest fel că atât de multă zăpadă în România, spre sfârșit de martie, a fost o surpriză plăcută pentru iranieni care erau pur și simplu încântați. Am aflat că melodiile sunt atât culese din folclorul iranian cât și scrise pentru ei de un profesor de muzică din Teheran, toate versurile și ritmurile aparținând tradiției sufite (ramură a psihologiei islamice care promovează apropierea de divinitate prin dragoste, nu prin dogmă, așa cum face clerul). Am mai aflat că acele chitare cu gâtul lung și subțire sunt bunicile instrumentelor cu coarde din vremurile noastre și originea lor se pierde în antichitatea Orientului Mijlociu.

      După concert am vorbit cu interpretul nostru de limbă persană Mihai Cernătescu, președintele Asociației Culturale Multiculture și organizator al evenimentului: ”Mă bucur mult că am reușit să aduc acești muzicieni iranieni la Pitești. Au venit în România să concerteze la București cu ocazia Anului Nou Iranian, sărbătorit conform calendarului solari antic la echinocțiul de primăvară. Bunăvoința Filarmonicii din Pitești ne-a permis să putem oferi publicului local un spectacol de excepție. Alte versuri, alte instrumente, alte ritmuri, cu totul necunoscute românilor. Chiar nu mă așteptam să vină atât de mulți oameni, dar piteștenii noștrii ne-au făcut cinste, au ocupat mai mult de jumătate din sală. Publicul a fost încântat de-a dreptul! După concert cred că peste jumătate dintre participanți s-au fotografiat cu artiștii iranieni. Costumele lor tradiționale cu mulțimi de ciucuri și culori au umplut facebook-ul.”

     Am plecat de la filarmonică impresionat de puterea muzicii și a frumosului asupra sufletului oamenilor. Cu câteva ore în urmă oamenii aceștia nici nu se cunoșteau, aparțineau de religii și continente diferite; iar acum își strâng mâinile, se fotografiază împreună, vorbesc, râd și gesticulează împreună. Bucuria lor îmi spune că a fost un concert reușit.

LĂSAȚI UN MESAJ