Stelian Tănase – lansare de carte la Pitești

0
600

Azi, 1 februarie, la ora 17.00, scriitorul, realizatorul TV și politologul STELIAN TĂNASE lansează, la Biblioteca Județeană Argeș, ”Nocturnă cu vampir. Opus 1”, primul volum al trilogiei care, apelând la instrumentarul senzaționalului, taie adânc în corpul purulent al României de fiecare zi.

            Publicată anul trecut, la Editura RAO, și prezentată, în premieră absolută, la Târgul de Carte ”Gaudeamus”, Nocturna lui Stelian Tănase este primul roman noir din literatura noastră. Peste calapodul polițist, intervine textura gotică, de secol 19, cu mistere veșnic nedeslușite, aură a unor creaturi care circulă, fără identitate, prin tot locul.

            Personajul central – Ticu Naum – are trăsăturile românului de vârstă medie, crescut în zona crepusculară a periferiei, cu precizarea că, astăzi, periferia a invadat centrul, iar centrul, disperat că nu-și mai poate păstra supremația, încearcă diverse strategii, ca să scape de metastaze. Ticu Naum este, așadar, inteligent și arogant, mare amator de alcool, de femei și de orice altceva înseamnă drog, trăiește de azi pe mâine, pentru că a văzut că se poate, dintr-o rezervă de vitalitate și chiar de onestitate, despre care nu e curios să știe, însă, când se va epuiza și-l va lăsa baltă. Chemat să dezlege crime în serie, cu victime legate, într-un fel sau altul, de fosta Securitate, detectivul Ticu Naum ajunge suspect în dosarul cu pricina, dosarul ”Vampirul”. Are de înfruntat, în aceste condiții, nu doar ineficienta mașinărie polițienească, ci și pe criminalul adevărat, cel care ucide prin tragere în țeapă.

            Limbajul este unul dintre punctele forte ale lui Stelian Tănase. Promotor al limbii vii – argou și alte ramificații de nișă, de educație și de teritoriu –  el reușește, din această perspectivă, un thriller de un românism savuros.

            Romanul va fi tradus, anul acesta, în SUA. Traducătoarea – scriitoarea și specialista în teorie literară, JEAN HARRIS – va fi și ea prezentă mâine, la Biblioteca Județeană Argeș.