Alexandru Tomescu la Filarmonica Piteşti!

0
456

Filarmonica Piteşti a modificat pentru săptămâna următoare data şi programul concertului. Din motive de doliu naţional, datorat decesului regelui Mihai I al României, concertul de joi se va desfăşura miercuri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional.

Dirijorul Ştefan Novak şi violonistul Alexandru Tomescu sunt pentru prima oară în această formulă alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti. În program: Johann Strauss Jr. – Uvertura la opereta Caliostra în Viena, Wolfgang Amadeus Mozart – Concert pentru vioară și orchestră în Re major, nr. 2 şi George Enescu – Poema Română, op.1. 


Născut în Pâncota, judeţul Arad, dirijorul Ştefan Novak a studiat atât viola, cât şi cursurile de dirijat la Academia „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Şi-a perfecţionat studiile în stilistică dirijorală la aceeaşi academie muzicală. La începutul carierei a fost şi violonist, şi dirijor. La momentul actual este dirijorul permanent al Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare. A dirijat orchestrele filarmonicilor din Satu Mare, Ploieşti, Botoşani, orchestra Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, a Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, orchestra simfonică din Nyiregyháza. Demn de remarcat este susţinerea a 42 de concerte în Coreea de Sud, la pupitrul orchestrei simfonice a filarmonicii din Pazardjik. Este la a doua colaborare cu Filarmonica Piteşti, prima fiind în februarie 2015. 


Violonist de renume internaţional, Alexandru Tomescu este câștigător al multor premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. Din 1985, de la debut, a susţinut sute de concerte și recitaluri în toată lumea. După o carieră fructuoasă pe Mapamond, talentatul violonist s-a dedicat organizării unor turnee naţionale de muzică clasică. A colaborat cu toate filarmonicile din ţară, sub bagheta dirijorilor de marcă români, dar şi cu dirijori internaţionali, concertând şi la Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre -Tokio. Din septembrie 2007, și-a câștigat dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702. A mai concertat deseori la Filarmonica Piteşti, fiind în anii trecuţi chiar angajat ca solist concertist.

LĂSAȚI UN MESAJ