14.7 C
Pitești
luni, sept. 18, 2023

Cine a fost Roland Garros şi de ce turneul de Grand Slam de la Paris poartă numele lui

Roland Georges Garros, o persoană care nu are nici cea mai mică legătură cu tenisul, a ajuns să dea numele celui mai popular turneu de Grand Slam din circuitul mondial.

Simona Halep va juca azi în finala turneului de la Roland Garros. Puţini ştiu însă cine a fost Roland Garros şi de ce turneul parizian poartă numele lui.

Cine este Roland Garros și cum s-a ajuns în aceasta situație? Jurnaliștii de la Punto de Break au prezentat povestea lui Roland Garros, un fost pilot de aviație din timpul primului război mondial ce a devenit unul dintre eroii Franței.

Născut în Reunion pe 6 octombrie 1888, Roland Garros a rămas în istoria omenirii ca fiind primul pilot ce a doborât un avion advers într-o luptă directă. Se întâmpla pe 3 august 1914, când Garros a pătruns în spațiul aerian al nemților și a doborât o aeronavă ce aparținea Germaniei.

Apoi, Garros s-a implicat direct în dezvoltarea armamentului de război, inovațiile sale fiind foarte utile în acea perioadă. Garros a încetat din viață pe 5 octombrie 1918, după ce s-a prăbușit cu avionul.

De ce poartă turneul de la Paris numele său? Totul a început în 1928, când Franța găzduia un meci de Cupa Davis împotriva SUA. Francezii nu aveau unde să organizeze confruntarea, moment în care guvernul a intervenit și a donat trei hectare către Federația de Tenis, cu o singură condiție: numele arenei să fie Roland Garros, în onoarea fostului pilot.

Inițial, arena a avut o capacitate de 10 mii de locuri și a fost pentru mai mult timp locul de desfășurare a turneului de Grand Slam. Ulterior s-au construit mai multe arene, iar întreg complexul a primit numele Roland Garros, în timp ce arena centrală a fost denumită Philippe Chatrier.

În memoria lui Roland Garros, aeroportul internațional din Reunion poartă acest nume, în timp ce constructorul auto Peugeot a creat mai multe modele speciale.

Articole asemănătoare

Costel Pătrășcan dincolo de caricaturi. Interviu (Foto – Video)

Argesul COOLtural

Astăzi, tango simfonic cu Analia Selis la Filarmonica Pitești

Argesul COOLtural

Comedie spumoasă, vineri, la Centrul Cultural Județean Argeș

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!