14.7 C
Pitești
luni, sept. 18, 2023

Argeșeni Valori Naționale – Tudor Teodorescu Braniște

Instituția Prefectului – Județul Argeș continuă proiectul privind evocarea personalităților argeșene- ”Argeșeni – valori naționale”. Astfel, în luna aprilie, va fi evocată personalitatea celui care a fost Tudor Teodorescu – Braniște, scriitor, avocat și publicist.

Tudor Teodorescu-Braniște s-a născut la Pitești la data de 12 aprilie 1899. Urmează școala primară și liceul la Pitești, iar, apoi, între anii 1918-1921, Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. În anii de studenție este copist și redactor la ziarele Izbânda, Avântul și Cuvântul liber.

Din 1920, devine colaborator la Viața Romaneasca, Adevărul, Dimineața și Chemarea. După terminarea Facultății de Drept, își ia licența și se înscrie în Baroul Ilfov. Debutul său scriitoricesc are loc în anul 1915 în revista Rampa, unde publică cronici literare semnate sub pseudonimul Andrei Braniște. Debutul literar are loc în 1920 cu volumul de schițe și nuvele Suflet de femeie.

Tudor Teodorescu-Braniște are o activitate publicistică susținută. Adept al mișcării socialiste înca din tinerețe, el publică în ziarele de stânga ale vremii. Se retrage din gazetărie, pentru a reveni în 1944 ca director al Jurnalului de dimineața.

Evenimentul de omagiere a personalității lui Tudor Teodorescu-Braniște va avea loc miercuri, 26 aprilie a.c., începând cu ora 12.30, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu”, partenerii tradiționali ai Instituției Prefectului în realizarea acestui proiect fiind: Consiliul Județean Argeș, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu”, Muzeul Județean Argeș, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Argeș și Inspectoratul Școlar Județean Argeș.

Articole asemănătoare

Eveniment cultural: Existențialismu` și ai săi iluștri

Argesul COOLtural

Festivalul cu specific roman ”Sigiliul Romei în Argeș”, ediția a VI-a, se desfășoară pe 5 septembrie

Argesul COOLtural

Ziua Culturii Naționale, marcată la Filarmonica Pitești

Argesul COOLtural
error: Continutul este protejat!!!