,,Copiii războiului” – lansat la Bibliotecă

0
884

Varujan Vosganian a lansat azi în sala de conferințe a Bibliotecii Județene ,,Dinicu Golescu” Argeș romanul ,,Copiii războiului”. Au luat cuvântul poeta Denisa Popescu, în calitate de moderator al acestui eveniment și Jean Dumitrașcu, istoric literar, directorul Filarmonicii Pitești.

La IMG_6066eveniment au participat atât președintele Consiliului Județean Argeș, domnul Dan Manu, dar și ambii vicepreședinți Ion Mînzână și Simona Brătuleascu.

O scrisoare cu un mesaj pe cât de surprinzător, pe atât de tulburător redeschide pentru Matei Visarion traumele trecutului. Un pelerinaj în sine însuși – în care victimele și călăii, nesăbuința și înțelepciunea, misterul și confesiunea, nostalgiile și speranțele se amestecă într-o succesiune de întâmplări care ține atenția cititorului trează până la ultima pagină – sugerează că rănile, dacă nu se redeschid, nu se pot cu adevarat vindeca. Amploarea acțiunii și varietatea personajelor, acoperind întreaga perioada a României postbelice, fac ca fiecare cititor sa se regăsească, într-un fel sau altul, printre personajele cărții, prin situațiile în care ele sunt puse sa acționeze ori prin constatările lor, pe rând amare și hazlii. Romanul aduce, prin forța de expresie a literaturii, o completare necesara istoriei ambigue, controversate și, in orice caz, nepovestite până la capăt a comunismului și post-comunismului românesc.

Aceasta poveste adevărată despre copiii războiului pune în fața eroilor cărții opțiunea fundamentală a condiției umane, cea dintre uitare, răzbunare și iertare, lăsându-l pe fiecare dintre ei să aleagă și îndemnându-i pe cei care parcurg aceste pagini să aibă, la rândul lor, curajul propriei opțiuni.